Dlaczego mięso musi odpoczywać po usmażeniu? Wyjaśniamy
Odpowiedź jest całkiem prosta. Kilka minut takiego "leżakowania" wystarczy, by soki z mięsa nie rozlewały się po talerzu, gdy przekroimy mięso, a nasz stek zachował więcej smaku i był odpowiednio miękki. Jak to się dzieje?
Okazuje się, że za całym procesem "odpoczywania" kryją się różnice w temperaturze, powstałe podczas obróbki termicznej. Podczas smażenia zwężają się włókna mięśniowe, które "wpychają" płyn do środka kawałka mięsa. Stek od razu po zdjęciu z patelni ma twardą "skórkę", a wewnątrz buzują w nim soki. Kiedy ostygnie, włókna rozluźniają się i rozszerzają, przez co soki rozprowadzają się równomiernie po całym kawałku, a zewnętrzna część mięknie. W ten sposób stek staje się idealny do jedzenia!
Jak długo powinien odpoczywać stek, a jak długo pieczeń?
Stek najlepiej położyć na ciepłym talerzu i przykryć (luźno!) folią aluminiową. W zależności od tego, jak duży kawałek mięsa usmażyliśmy, zostawiamy go na 4-10 minut. Podobnie postępujemy z pieczeniami, których również nie kroi się od razu po wyjęciu z piekarnika. W zależności od wielkości naszego pieczystego czas na odpoczynek wynosi około 10-20 minut.
Pamiętaj!
Jeśli twój stek leży w lodówce, wyjmij go z niej na minimum 30 minut przed smażeniem. Najlepszy jest z solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Doskonałym dodatkiem do steków (a także pieczonych mięs i serów) będzie również aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli. Jak ją zrobić? Instrukcja na filmie poniżej:
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie