Tatar - jak przyrządzić go samodzielnie?

Tatar to popularne danie, które chętnie zamawiamy w restauracjach. Te prześcigają się w wymyślaniu nowych dodatków do tej potrawy. Jak zrobić ją w domu i co dobrze komponuje się z różnymi gatunkami mięsa?
Zobacz wideo

Tatar tradycyjnie powinien być zrobiony z wołowiny lub koniny. W Polsce najczęściej przyrządza się go z tej pierwszej i podaje z żółtkiem i drobno posiekanymi warzywami. Obecnie pod nazwą "tatar" kryją się też dania z ryb, a nawet warzyw.

Tatar przygotowuje się z surowego mięsa, więc musimy kupić to najwyższej jakości. Najlepiej powiedzieć obsłudze w sklepie, że potrzebujemy mięsa na tatar, licząc na to, że dostaniemy najświeższy kawałek. Przed kupieniem sprawdźmy też, czy mięso dobrze pachnie i nie jest wysuszone. Klasyczny tatar robi się z polędwicy. Ta natomiast jest bardzo droga. Możemy zastąpić ją innym fragmentem wołowiny, np. udźcem czy ligawą.

Jak przygotować mięso na tatar?

Mięsa na tatar nie powinno się mielić. Eksperci "ścierają" mięso, skrobiąc je nożem w poprzek włókien. Można również je posiekać. Chociaż to czasochłonne zadanie, jest warte włożonego wysiłku. Kawałek wołowiny oczyść z białych błon, pokrój w poprzek włókien, a powstałe plastry posiekaj w drobną kostkę.

Tak przygotowane mięso skrop odrobiną oleju i wody gazowanej (żeby nie ciemniało), dopraw do smaku szczyptą soli oraz pieprzem i dodaj odrobinę posiekanej cebuli. Z mięsa ułóż kopczyk, na górę wbij żółtko z uprzednio sparzonego jajka, a dookoła ułóż resztę posiekanych dodatków.

Jakie dodatki warto wybrać do tatara?

Jeśli chcesz przygotować klasyczną wersję, dodaj żółtko oraz drobno posiekane: cebulę, marynowane pieczarki i ogórki kiszone. W niektórych przepisach możemy również spotkać dodatek szprotek, musztardy czy majonezu (doprawionego np. chrzanem).

Tatar możemy również przygotować z dziczyzny, np. z jelenia lub sarny. Do tych mięs pasują marynowane grzyby, kapary, a także… anchois.

Natomiast posiekane mięso gęsi nabiera nowego smaku w połączeniu z granatem i świeżą kolendrą.

Miłośnicy ryb chętnie sięgają po tatar z łososia. Można go przyrządzić z wymieszanych kawałków wędzonego i surowego mięsa lub tylko z surowego. Do tej ryby pasują zarówno klasyczne dodatki, takie jak cebulka i ogórek, jak i te orientalne, np. sos sojowy i sezam. Tatar z tuńczyka dobrze komponuje się z awokado, kolendrą i odrobiną kminu rzymskiego.

Tatar z tuńczykaTatar z tuńczyka fot. Luca Nebuloni CC BY 2.0/ Flickr

Copyright © Agora SA