Cynamonowe ciasto ze śliwkami - przebój sezonu w sam raz na późne lato [NASZ PRZEPIS]

Cynamon i śliwki to doskonałe połączenie. Ciasto z ich dodatkiem, zwłaszcza jeszcze ciepłe, smakuje obłędnie. A ponieważ mamy akurat sezon na ciasto ze śliwkami, musicie wypróbować nasz przepis!
Zobacz wideo

Cynamonowe ciasto ze śliwkami - to zapamiętaj:

  • Ciasto ze śliwkami możesz przygotować zarówno z węgierkami, jak i z dowolnymi innymi odmianami śliwek.
  • Owoce powinny być jednak dojrzałe. Nie tylko będą smaczniejsze, ale i będą się piękniej prezentowały w cieście.
  • Po ostudzeniu, a przed podaniem, ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać gęstym lukrem.
  • Choć w przepisie jest informacja, żeby rozpuścić masło, równie dobrze można je zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie - wciąż miksując - dodawać po jednym jajku. Później miksujemy masę z resztą składników i wylewamy do formy.

Cynamonowe ciasto ze śliwkami - przepis:

Składniki (na dużą formę - ok. 30x40 cm) :

  • 200 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru pudru (można dać nieco mniej, jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków - wystarczy 120-150 g)
  • 300 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • ok. 0,8-1 kg śliwek (dowolna odmiana)

Cynamonowe ciasto ze śliwkami - krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna).
  2. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
  3. Śliwki umyj, osusz, przekrój na połowy i usuń pestki.
  4. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i cynamonem.
  5. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę (miksuj przez około 3 minuty).
  6. Dodaj masło i ponownie zmiksuj.
  7. Na koniec dodaj sypkie składniki i zmiksuj na gładkie ciasto.
  8. Gotową masę wylej na brytfannę. Rozprowadź równomiernie.
  9. W ciasto wtykaj połówki śliwek - przecięciem do góry.
  10. Piecz około 45 minut - do suchego patyczka*.

Rada: Ciasto jest pyszne solo, ale jeśli masz ochotę, możesz zaserwować je z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.

* Sprawdź, czy ciasto się upiekło, wbijając w nie dużą drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu przykleiło się do niej ciasto, trzeba je jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku. Za bardzo spieka się u góry, a w środku jeszcze się nie dopiekło? Przestaw je na niższą półkę piekarnika, a z wierzchu przykryj papierem do pieczenia - tak, by nie dotykał ciasta (może się przykleić).

Autor: Redakcja

Więcej o:
Copyright © Agora SA