Cynamonowe ciasto ze śliwkami - to zapamiętaj:
- Ciasto ze śliwkami możesz przygotować zarówno z węgierkami, jak i z dowolnymi innymi odmianami śliwek.
- Owoce powinny być jednak dojrzałe. Nie tylko będą smaczniejsze, ale i będą się piękniej prezentowały w cieście.
- Po ostudzeniu, a przed podaniem, ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać gęstym lukrem.
- Choć w przepisie jest informacja, żeby rozpuścić masło, równie dobrze można je zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie - wciąż miksując - dodawać po jednym jajku. Później miksujemy masę z resztą składników i wylewamy do formy.
Cynamonowe ciasto ze śliwkami - przepis:
Składniki (na dużą formę - ok. 30x40 cm) :
- 200 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 4 duże jajka
- 200 g cukru pudru (można dać nieco mniej, jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków - wystarczy 120-150 g)
- 300 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- ok. 0,8-1 kg śliwek (dowolna odmiana)
Cynamonowe ciasto ze śliwkami - krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna).
- Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na połowy i usuń pestki.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i cynamonem.
- Jajka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę (miksuj przez około 3 minuty).
- Dodaj masło i ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj sypkie składniki i zmiksuj na gładkie ciasto.
- Gotową masę wylej na brytfannę. Rozprowadź równomiernie.
- W ciasto wtykaj połówki śliwek - przecięciem do góry.
- Piecz około 45 minut - do suchego patyczka*.
Rada: Ciasto jest pyszne solo, ale jeśli masz ochotę, możesz zaserwować je z lodami, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
* Sprawdź, czy ciasto się upiekło, wbijając w nie dużą drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu przykleiło się do niej ciasto, trzeba je jeszcze chwilę potrzymać w piekarniku. Za bardzo spieka się u góry, a w środku jeszcze się nie dopiekło? Przestaw je na niższą półkę piekarnika, a z wierzchu przykryj papierem do pieczenia - tak, by nie dotykał ciasta (może się przykleić).
Autor: Redakcja