Domowe paszteciki z mięsem z rosołu w kruchym cieście - smakowity kulinarny recykling [PRZEPIS]

Paszteciki z mięsem z rosołu to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa, które zostało po przyrządzeniu bulionu. Kruche ciasto i apetyczny mięsny farsz doskonale smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.
Zobacz wideo

Paszteciki z mięsem z rosołu - kilka porad:

Domowe paszteciki z mięsem to świetny przykład na to, jak dobrze można wykorzystać mięso z rosołu. Możesz dodać do nich nie tylko samo mięso, ale również część warzyw, na przykład cebulę, pora, marchewkę czy kapustę.

Tak przygotowane paszteciki są pyszne zarówno solo, jak również jako dodatek do barszczu czy też samego rosołu - jeśli nadal go masz. Choć pyszne są w klasycznej wersji, możesz doprawić je według uznania - na przykład ostrą papryką, kuminem czy dowolnymi, ulubionymi ziołami.

Jeśli chcesz, przed upieczeniem możesz je również posypać ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się zarówno kminek, jak i sezam (może być mieszanka białego i czarnego), jak również czarnuszka.

Domowe paszteciki z mięsem z rosołu - przepis:

Składniki (na ok. 36-40 pasztecików):

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • ok. 400 g mięsa drobiowego z rosołu razem ze skórą (może też być mięso mieszane drobiowo-wołowe)
  • ok. 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)
  • ok. 1/3-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu pasztecików
  • ulubione nasiona lub ziarna do posypania wierzchu pasztecików

Paszteciki z mięsem z rosołu - krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Składniki farszu zmiksuj (na przykład za pomocą blendera lub malaksera) - nie może być za luźny, ale też lepiej, żeby nie był zbyt twardy, bo nieco stwardnieje w piekarniku.
  3. Ciasto zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3-5 milimetrów, podsypując delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Pokrój na długie 3 pasy.
  4. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego z pasków ułóż wałeczek z nadzienia o średnicy ok 2 cm. Następnie zawiń je w ciasto tak, aby powstał rulon. Każdy z rulonów pokrój na ok. 12-14 pasztecików.
  5. Paszteciki układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posyp ulubionymi dodatkami.
  6. Piecz przez około 35 minut. Najlepsze są na gorąco!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.