Oto przepis na najlepsze ciasteczka z czekoladą. Nigdy nie zgadniecie, kto go stworzył!

Lubicie kruche ciasteczka z kawałkami czekolady? Firmie Google udało się podobno stworzyć najlepszą wersję smakołyku we współpracy z bardzo nietypowym "kucharzem".

Jakiś czas temu firma Google ogłosiła, że jej pracownikom udało się stworzyć przepis na idealne ciasteczka z czekoladą. A wszystko to dzięki... sztucznej inteligencji zaprojektowanej przez firmę.

Ciasteczka z czekoladą - perfekcyjne proporcje

Skąd pomysł na to, żeby przygotować ciasteczka z pomocą sztucznej inteligencji? Powód jest banalny.

Inżynierowie pracujący przy projekcie potrzebowali po prostu jakiegoś zadania treningowego, które mogliby wyznaczyć swojemu dziełu, by sprawdzić, jak radzi sobie ono z rozwiązywaniem złożonych problemów. W końcu w przypadku wypieków ważne jest idealne dobranie nie tylko składników, lecz także czasu czy temperatury pieczenia.

Sprawdź również nasz przepis wideo na pyszne ciasteczka pieguski:

Zobacz wideo

Ciasteczka z czekoladą krok po kroku

Martwicie się, że kulinarne eksperymenty nie od razu wam wychodzą? Za pierwszym razem nie udało się to również sztucznej inteligencji Google. Inżynierowie wypróbowywali po kolei przepisy, których dostarczała, po czym przekazywali "twórcy" przepisu swoje uwagi. Zanim trafili na idealną recepturę, musieli upiec naprawdę mnóstwo ciastek.

By nieco utrudnić pracę sztucznej inteligencji, a jednocześnie sprawdzić jej możliwości, inżynierowie - we współpracy z piekarnią Goat Bakery, która pomagała w realizacji zadania - zażyczyli sobie ciasteczek... wegańskich i bezglutenowych.

Po dwóch miesiącach pracy i 59 wypróbowanych przepisach powstał wreszcie ten najlepszy na czekoladowe ciasteczka z kardamonem. Jeśli chcecie go wypróbować, przetłumaczyliśmy go dla was na polski i odpowiednio przeliczyliśmy proporcje (używając składników, które są dostępne również w naszym kraju).

Czekoladowe ciasteczka z kardamonem

Składniki:

Suche:

  • 80 g skrobi z tapioki
  • 75 g mąki z brązowego ryżu
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 30 g mąki z sorgo
  • 60 g cukru nierafinowanego
  • 1,5 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160 g czekoladowych kropelek do ciasta

Mokre:

  • 180 ml wody
  • 165 ml oleju krokoszowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki (oprócz czekoladowych kropelek) dokładnie wymieszaj w misce i odstaw.
  2. W oddzielnym naczyniu połącz mokre składniki, dodaj do składników suchych i wymieszaj na gładko.
  3. Do ciasta dodaj czekoladowe kropelki i wymieszaj wszystko do połączenia.
  4. Na blachę przykrytą papierem do pieczenia wykładaj porcje ciasta za pomocą łyżki stołowej. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.

Oryginalne ciasteczka możecie zobaczyć na filmie poniżej.

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.