Podstawą tych pączków jest ciasto serowe. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać zwykły serek homogenizowany waniliowy (obecnie można go kupić w wersji z prawdziwą wanilią) lub naturalny. Świetnie sprawdzi się również gotowy twaróg sernikowy (albo serek sernikowy) z wiaderka. Nie może być jednak zbyt zwarty.
Żeby pączki powstały naprawdę ekspresowo (a te zrobisz w mniej niż godzinę) nie możemy używać drożdży. Zamiast nich trzeba dodać proszek do pieczenia.
Szybkie pączki twarogowe - przepis
Składniki (na ok. 35 minipączków lub kilkanaście standardowych):
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego (w sprzedaży są zwykle opakowania po 150 gramów)
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)
Opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii (jeśli nie używasz serka waniliowego), 1 łyżeczka cynamonu lub olejek migdałowy (albo chlust amaretto) oraz dżem do nadziewania pączków
Do smażenia: około litr oleju
Do dekoracji: cukier puder do oprószenia pączków
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. O tym, czy rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, możesz przekonać się, wrzucając do niego kawałek chleba. Jeśli od razu otoczą go pęcherzyki powietrza i szybko się zrumieni, możesz wrzucać pączki.
- Mąkę połącz z proszkiem i przesianym cukrem pudrem.
- Serek roztrzep z jajkami za pomocą widelca lub rózgi. Dodaj suche składniki oraz alkohol i dokładnie wymieszaj ciasto.
- Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładaj na rozgrzany tłuszcz. Możesz to robić na przykład za pomocą gałkownicy do lodów. Raczej nie uda się tego zrobić ręcznie, bo ciasto jest dosyć rzadkie.
- Smaż pączki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.
- Po wyjęciu z garnka kładź na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Po ostudzeniu możesz je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo po prostu posypać cukrem pudrem czy polukrować.
Rada: Szybkie pączki serowe możesz przygotować podobnie jak hiszpańskie churros. Zamiast formować je w kształt kul, wyciskaj na tłuszcz ciasto ze szprycy. Najlepiej takiej wyposażonej w końcówkę w kształcie gwiazdki. Gotowe pączki możesz obtoczyć w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem i podawać z gorącym sosem czekoladowym.
W ekspresowym tempie możesz przygotować również faworki. Według tego przepisu: