Szybkie pączki serowe - zdążysz zrobić je dziś po pracy!

Na przygotowanie tradycyjnych pączków potrzeba sporo czasu. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które przecież musi wyrosnąć. Ale mamy przepis w sam raz dla zabieganych. Oto szybkie pączki serowe.

Podstawą tych pączków jest ciasto serowe. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać zwykły serek homogenizowany waniliowy (obecnie można go kupić w wersji z prawdziwą wanilią) lub naturalny. Świetnie sprawdzi się również gotowy twaróg sernikowy (albo serek sernikowy) z wiaderka. Nie może być jednak zbyt zwarty.

Żeby pączki powstały naprawdę ekspresowo (a te zrobisz w mniej niż godzinę) nie możemy używać drożdży. Zamiast nich trzeba dodać proszek do pieczenia.

Szybkie pączki twarogowe - przepis

Składniki (na ok. 35 minipączków lub kilkanaście standardowych):

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego (w sprzedaży są zwykle opakowania po 150 gramów)
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 łyżki cukru pudru (można pominąć, jeśli wolisz mniej słodkie wypieki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (by pączki nie wchłaniały tłuszczu - można pominąć)

Opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii (jeśli nie używasz serka waniliowego), 1 łyżeczka cynamonu lub olejek migdałowy (albo chlust amaretto) oraz dżem do nadziewania pączków

Do smażenia: około litr oleju

Do dekoracji: cukier puder do oprószenia pączków

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. O tym, czy rozgrzał się do odpowiedniej temperatury, możesz przekonać się, wrzucając do niego kawałek chleba. Jeśli od razu otoczą go pęcherzyki powietrza i szybko się zrumieni, możesz wrzucać pączki.
  2. Mąkę połącz z proszkiem i przesianym cukrem pudrem.
  3. Serek roztrzep z jajkami za pomocą widelca lub rózgi. Dodaj suche składniki oraz alkohol i dokładnie wymieszaj ciasto.
  4. Porcje ciasta (dowolnych rozmiarów) nakładaj na rozgrzany tłuszcz. Możesz to robić na przykład za pomocą gałkownicy do lodów. Raczej nie uda się tego zrobić ręcznie, bo ciasto jest dosyć rzadkie.
  5. Smaż pączki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą równomiernie złociste.
  6. Po wyjęciu z garnka kładź na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  7. Po ostudzeniu możesz je nadziewać dżemem (za pomocą szprycy z ostro zakończoną tylką) albo po prostu posypać cukrem pudrem czy polukrować.

Rada: Szybkie pączki serowe możesz przygotować podobnie jak hiszpańskie churros. Zamiast formować je w kształt kul, wyciskaj na tłuszcz ciasto ze szprycy. Najlepiej takiej wyposażonej w końcówkę w kształcie gwiazdki. Gotowe pączki możesz obtoczyć w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem i podawać z gorącym sosem czekoladowym.

W ekspresowym tempie możesz przygotować również faworki. Według tego przepisu:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.