Też masz poczucie, że wszyscy teraz świetnie znają się na pieczeniu chleba? Pewnie masz przynajmniej jednego znajomego, który samodzielnie robi zakwas i na jego bazie piecze domowy chleb - podobno "najlepszy"? A może już próbowałeś zrobić własny zakwas i chleb, ale w międzyczasie coś poszło (bardzo) nie tak i od tej pory już nigdy o tym nie wspominałeś?
Jeśli dobrze to znasz, mamy dla ciebie ratunek - chleb, który robi się łatwiej niż większość ciast. Wystarczy tylko wymieszać razem pięć składników (plus dodatki w postaci przypraw lub pestek, jeśli masz na nie ochotę), przelać do foremek, poczekać, aż wyrośnie i włożyć do piekarnika. I tyle. Nie trzeba niczego wyrabiać, niepotrzebny jest zakwas. Po prostu mieszasz i pieczesz.
Składniki:
Opcjonalnie: ulubione dodatki, np. zioła lub pestki (u nas dyni i słonecznika)
Domowy chleb razowy krok po kroku:
Chleb ma chrupiącą skórkę, ale jego miąższ jest miękki. Da się wyczuć, że jest zrobiony na bazie drożdży, a nie zakwasu, ale smak ten nie jest dominujący. Naszym zdaniem idealnie pasują do niego pestki dyni i słonecznika (wystarczy też sam słonecznik).
Najlepszy jest tuż po upieczeniu, ale póki co wiemy, że po trzech dniach - owinięty bawełnianą ściereczką - smakuje wciąż dobrze. Jedynie z wierzchu nieco obsycha. Polecamy!