Lily Soutter, absolwentka kierunku żywienie człowieka na Uniwersytecie w Newcastle oraz członkini British Association of Applied Nutrition (brytyjskiego stowarzyszenia, które zajmuje się zagadnieniami zdrowego żywienia) twierdzi, że ludzie, którzy obierają truskawki z szypułek, pozbawiają się dodatkowego źródła antyoksydantów. Wyniki jej badań opublikowano na stronie Leicester Mercury.
Truskawki są bogate w antyoksydanty. Jednak niewiele osób wie o tym, że szypułki truskawek także je zawierają.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chemiczne, które spowalniają proces starzenia się organizmu poprzez hamowanie reakcji utleniania. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają więc na kondycję skóry, a także odporność organizmu. Soutter zaznacza jednak, że spożywać warto wyłącznie świeże szypułki. Te uschnięte nie mają w sobie bowiem pożądanej ilości przeciwutleniaczy.
Jednym najsilniejszych antyoksydantów jest witamina C, której truskawki (oraz ich szypułki), są pełne. Według Soutter zjedzenie 80 gramów, czyli ośmiu truskawek dziennie (nawet bez szypułek) dostarcza 115 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Szypułki mogą być spożywane na surowo lub w postaci herbaty. Należy jednak pamiętać, że w procesie zaparzania osłabia się skuteczność witaminy C, ponieważ ulega utlenieniu. Jedzenie szypułek razem z truskawkami może na początku wydawać się dziwne, więc oderwane listki warto dorzucić do sałatki lub zblendować z owocami i warzywami na smoothie.