Wyrzucasz ogórki kiszone z białym nalotem, bo myślisz, że się zepsuły? Są zdrowsze niż te zielone
Jeśli ogórki kiszone zostały prawidłowo przygotowane i pojawił się na nich biały nalot - tym lepiej. To nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, czyli probiotyk, który ułatwia trawienie, usprawnia pracę jelit, uszczelnia błonę śluzową jelit i wzmacnia odporność.
Białawy osad na skórce tych warzyw to nie to samo, co kożuch w słoiku. Ten oznacza, że ogórki były źle nawożone albo nieprawidłowo ukiszone (proces fermentacji się nie udał) i że rozwinęły się bakterie gnilne oraz drożdże.
Ogółem, jeśli ogórki są twarde, mają przyjemny zapach i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje - są bardzo zdrowe i nadają się do jedzenia. Te miękkie, o "dziwnym" zapachu i z kożuchem lub pleśnią na powierzchni zalewy należy wyrzucić.
Ogórek dobry na (prawie) wszystko
Ogórki kiszone warto włączyć do codziennej diety, bo ich jedzenie daje szereg korzyści. W 97 proc. składają się z wody, ale to - zwłaszcza w upał - ich zaleta, bo Polacy wciąż piją jej za mało. Kiszonki to więc dodatkowa porcja nawodnienia.
Oprócz tego zawierają one sporo błonnika, który usprawnia metabolizm, zapobiega zaparciom, cukrzycy i nadwadze, a do tego chroni przed nowotworami układu pokarmowego oraz wspiera układ krążenia.
Dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz wspomina, że w ogórkach kiszonych jest też sporo witaminy K i potas, który może działać moczopędnie. Do tego mają bardzo mało kalorii, więc można się nimi objadać właściwie bez konsekwencji dla wagi.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii