Mięso to chyba najpopularniejszy farsz do cukinii. Polecamy wam dodać do niego nieco przecieru pomidorowego i ziół. Będzie pycha!
Składniki:
250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny
2 średnie cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 duże mięsiste pomidory
1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
zioła prowansalskie
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Podawaj na gorąco.
Autor: Maria Szkop (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")
Zamiast mięsa wieprzowego, do farszu możesz wykorzystać również mielone mięso z indyka. Najlepiej wybierz to z udźca, bo jest nieco tłustsze niż pierś i lepiej nadaje się do pieczenia.
Składniki:
2 cukinie
500 g mięsa mielonego z indyka
garść pomidorów koktajlowych
3 duże pomidory
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
świeża bazylia
100 g fety light
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę. Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5 cm miąższu. Wydrążoną cukinię zostawić do farszu. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebule i czosnek. Podsmażyć aż się zeszkli. Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć. Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chili oraz przecier pomidorowy. Całość dusić około 15 min na średnim ogniu. Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii, na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety light. Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 min w temperaturze 200 C.
Autor: Kinga Paruzel
Cukinię można również przygotować w wersji wegetariańskiej z nadzieniem z kaszy. Polecamy wam zwłaszcza kaszę jaglaną, ale w roli farszu świetnie sprawdzą się również inne rodzaje kasz (zobaczcie również przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną oraz cukinię faszerowaną kaszą jęczmienną lub bulgur).
Składniki:
2 cukinie
100 g kaszy jaglanej
100 ml przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
ziarna kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
sól
pieprz
pomidorki koktajlowe i bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyj cukinię, przekrój wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ ze środka. Cukinię dopraw solą i pieprzem, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. W osolonej wodzie ugotuj kaszę jaglaną - około 10- 15 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę usmaż na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony drobno czosnek, słodką paprykę. Pokrój czerwoną paprykę w kostkę, dodaj do smażących się warzyw. Smaż przez chwilę, aż papryka stanie się miękka. Dodaj ugotowana kaszę jaglaną i przecier z pomidorów. Smaż całość około 15 minut. Nałóż farsz do podpieczonej cukinii. Udekoruj, pomidorkami koktajlowymi. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 30 minut.
Autor: Małgorzata Gec (przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")