• Link został skopiowany

Dlaczego po zjedzeniu świeżego ananasa szczypie nas język? To wcale nie alergia pokarmowa, tylko enzymy, które trawią białko

Lubisz świeżego ananasa, ale podejrzewasz, że masz na niego alergię? Ból i szczypanie, które czujesz podczas jedzenia, to wcale nie uczulenie, tylko obecne w owocu białko, które "trawi" nasze ciało.
Ból i szczypanie po zjedzeniu świeżego ananasa to efekt działania enzymu, którego najwięcej jest w twardytm rdzeniu owocu.
Fot. Kim Ahlström/ flickr.com (CC BY 2.0)
Zobacz wideo

Świeży ananas jest pyszny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty. Gdyby jeszcze po jego jedzeniu aż tak nie szczypało w ustach, byłoby idealnie.

Skąd to nieprzyjemne uczucie? Krótkie śledztwo w redakcji pozwoliło zapoznać się z najpopularniejszym wyjaśnieniem tego zjawiska. Większość osób, które o to zapytaliśmy, sądzi, że to po prostu reakcja alergiczna na świeże owoce. Prawda jest jednak nieco inna.

Winny enzym "trawiący" białko

W rzeczywistości za nieprzyjemnym uczuciem, jakie pojawia się w ustach po zjedzeniu świeżego ananasa, stoi obecny w owocu enzym. To bromelina lub bromelaina, mieszanina enzymów proteolitycznych, czyli takich, które trawią białko. Ból czy szczypanie w jamie ustnej to efekt "nadtrawiania" przez nie naszego naskórka.

Właśnie z tego samego powodu świeżych owoców ananasa (a także kiwi) nie powinniśmy dodawać do galaretki. Żelatyna bowiem zawiera białka. Tymczasem enzymy z ananasa wchodzą z nimi w reakcję, która nie pozwala galaretce zastygnąć.

Jak uniknąć szczypania?

Najwięcej bromeliny znajduje się w łodydze i twardszym, łykowatym rdzeniu ananasa. Z tego powodu, jeśli chcemy uniknąć dyskomfortu, powinniśmy możliwie jak najdokładniej usunąć wewnętrzną część.

Pomoże nam również ciepło. Wystarczy podgrzać świeży owoc, żeby zmniejszyć aktywność enzymów. Możemy również skorzystać z owoców konserwowych.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: