Dlaczego po zjedzeniu świeżego ananasa szczypie nas język? To wcale nie alergia pokarmowa, tylko enzymy, które trawią białko
Świeży ananas jest pyszny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty. Gdyby jeszcze po jego jedzeniu aż tak nie szczypało w ustach, byłoby idealnie.
Skąd to nieprzyjemne uczucie? Krótkie śledztwo w redakcji pozwoliło zapoznać się z najpopularniejszym wyjaśnieniem tego zjawiska. Większość osób, które o to zapytaliśmy, sądzi, że to po prostu reakcja alergiczna na świeże owoce. Prawda jest jednak nieco inna.
Winny enzym "trawiący" białko
W rzeczywistości za nieprzyjemnym uczuciem, jakie pojawia się w ustach po zjedzeniu świeżego ananasa, stoi obecny w owocu enzym. To bromelina lub bromelaina, mieszanina enzymów proteolitycznych, czyli takich, które trawią białko. Ból czy szczypanie w jamie ustnej to efekt "nadtrawiania" przez nie naszego naskórka.
Właśnie z tego samego powodu świeżych owoców ananasa (a także kiwi) nie powinniśmy dodawać do galaretki. Żelatyna bowiem zawiera białka. Tymczasem enzymy z ananasa wchodzą z nimi w reakcję, która nie pozwala galaretce zastygnąć.
Jak uniknąć szczypania?
Najwięcej bromeliny znajduje się w łodydze i twardszym, łykowatym rdzeniu ananasa. Z tego powodu, jeśli chcemy uniknąć dyskomfortu, powinniśmy możliwie jak najdokładniej usunąć wewnętrzną część.
Pomoże nam również ciepło. Wystarczy podgrzać świeży owoc, żeby zmniejszyć aktywność enzymów. Możemy również skorzystać z owoców konserwowych.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie