Jak szybko i w prosty sposób obrać jajko? Potrzebujesz do tego tylko szklanki z zimną wodą [WIDEO]

Lubisz jeść jajka na twardo, ale nie znosisz ich obierać? Żeby to sobie ułatwić, potrzebna ci będzie tylko szklanka i zimna woda. Dzięki naszemu trikowi skorupka bez problemu będzie odchodzić od jajka, a ty nie zmarnujesz więcej białka.

Obieranie ugotowanych jajek to nie zawsze łatwa sprawa. Skorupka czasami przywiera do jajka i bardzo ciężko od niego odchodzi. W konsekwencji zdejmujemy ją razem z kawałkami białka, które później ląduje w koszu. W dodatku samo jajko nie wygląda przy tym estetycznie.

Wystarczy zastosować bardzo prosty, szybki i tani trik, dzięki któremu obieranie jajek będzie dużo łatwiejsze, a skorupka wręcz sama będzie odchodzić od białka. Potrzebujesz do tego tak naprawdę tylko jednego naczynia, które każdy ma w swojej kuchni. To zwykła szklanka.

Jak szybko obrać jajko ze skorupki?

  1. Ugotuj jajko na twardo.
  2. Włóż je do szklanki z zimną wodą tak, aby w większości było w niej zanurzone, ale nie całe (pamiętaj, żeby było to szklane naczynie, nie plastikowe).
  3. Przykryj naczynie dłonią i dosłownie przez kilka chwil energicznie potrząsaj.
 

Inny trik na idealnie obrane jajka: soda oczyszczona

Również soda oczyszczona może pomóc ci szybciej i łatwiej obierać jajka. Na jedną czwartą litra wody, w której będziesz je gotować, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dalej postępuj tak jak zwykle. Alternatywnie można dodać również łyżeczkę soli, która działa podobnie jak soda oczyszczona.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.