Bohaterem lutowej okładki został por, który może Was bardzo zaskoczyć! Surowy por jest ostry, podgotowany – łagodny, a podsmażony – wręcz słodki. Nasze propozycje dań z pora to m.in.:
pory nadziewane kurczakiem i purée ziemniaczano-porowe
racuchy z porów i komosy ryżowej z sosem kaparowym
pasty do chleba: porowo-twarożkowa i porowo-bekonowa.
W naszej stałej rubryce „Gotuj sezonowo” Dominika Wójciak wybiera pięć sezonowych składników i gotuje z nich trzy łatwe potrawy, pomysłowo łącząc smaki. Tym razem wybrała: mąkę z ciecierzycy, brukselkę, boczniaki, wędzoną mieloną paprykę i papryczkę chili, a z nich powstały takie aromatyczne dania jak:
farinata z brukselką i papryczką chili
smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym
coleslaw z brukselki z papryczką chili.
Dla miłośników klasycznych potraw przygotowaliśmy dodatek „Kluski&Makarony”, w którym namawiamy do własnoręcznego zagniecenia makaronu albo ulepienia domowych klusek. Owszem, są pracochłonne, ale można je zrobić na zapas i zamrozić lub ususzyć. W dodatku znajdziecie m.in. przepisy na:
domowy makaron
kluski francuskie
gnocchi szpinakowe
ryżowe leniwe pierogi
oraz wiele innych dań mącznych.
Ponadto w numerze kontynuujemy konkurs „Gotuj z Kuchnią”, w którym do wygrania jest sprzęt marki SMEG. Nagrajcie krótki film, w którym pokazujecie, jak przyrządzacie jedną z potraw według przepisów z lutowej „Kuchni” i udostępnijcie go na swoim Instagramie. Na filmie powinna się znaleźć lutowa okładka. Regulamin konkursu dostępny jest na: www.magazyn-kuchnia.pl.
Numer lutowy magazynu „Kuchnia” w sprzedaży od 22 stycznia w dobrych salonach prasowych.