Magda Gessler radzi, jak ugotować dobrą zupę i mówi, czego nie używać. "To dla mnie bzdura"

Według Magdy Gessler nikt na świecie nie robi tak pysznych zup jak Polacy. Restauratorka zwraca również uwagę na to, że przygotowując tę smaczną potrawę, często przepłacamy zupełnie bez sensu.
Zobacz wideo

Turyści, którzy przyjeżdżają do Polski, często zachwycają się naszą kuchnią. Ich podniebienia podbijają nie tylko pierogi, lecz także wszelkiego rodzaju zupy: kwaśnica, żurek, barszcz i wiele innych. Ich miłośniczką jest także Magda Gessler. W wielu odcinkach "Kuchennych rewolucji" poza daniem głównym restauratorka prosi również o podanie zupy. Gessler uważa, że podstawą dobrej zupy jest przede wszystkim wywar warzywny. Restauratorka w rozmowie z serwisem Fakt.pl zdradziła, jaki jest najczęstszy błąd w przygotowywaniu zupy, który Polacy popełniają już na zakupach.

Kupowanie kompletu warzyw w siatce to dla mnie bzdura. Kosztuje on więcej niż kilogram selera! Taki zestaw to wyjątkowe uproszczenie zupy, a przecież gotujemy je w Polsce najsmaczniejsze. Nikt nie robi takich zup jak Polacy

- mówi Magda Gessler. 

Okazuje się, że gwiazda ma rację, bo gotowa włoszczyzna jest zdecydowanie droższa od pojedynczych warzyw.

Portal Fakt.pl sprawdził, jak to wygląda w sklepach spożywczych. Za pakowaną włoszczyznę w woreczku dziennikarze zapłacili 6,49 zł. Taka sama ilość warzyw kupiona osobno to koszt 2,07 zł. Serwis podkreślił także, że w opakowaniu z gotową włoszczyzną głównie przeważają marchewki, czyli produkt najtańszy. Droższe warzywa, takie jak por czy pietruszka, owszem są dodane, ale w niewielkich ilościach. By wywar był aromatyczny, należy zachować odpowiednie proporcje, co podkreśla w dalszej rozmowie Gessler. 

Magda Gessler o przepisie na idealny wywar warzywny 

Restauratorka postanowiła zdradzić, jak powinien wyglądać i smakować idealny wywar warzywny. Podała proporcje warzyw, które według niej są kluczem do doskonałego wywaru. - Polecam zamiast zestawu kupić: 10 marchewek, 10 pietruszek, cztery selery, jedną kapustę włoską i cztery pory. I mamy już najlepszą bazę do zupy, oczywiście bezmięsnej - mówi Gessler.

Dodatkowo gwiazda zwraca uwagę na to, jak warzywa powinny być ugotowane. Po włożeniu warzyw do garnka należy zalać je wodą, ale ostrożnie. - By bulion był aromatyczny, woda musi tylko zakrywać pokrojone warzywa. Taki wywar wystarczy na zupę na dwa dni dla czteroosobowej rodziny - przekonuje Gessler w rozmowie z Fakt.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.