Dnia 27 marca ogłoszona została lista europejskich restauracji, które trafiły do Czerownego przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2019". W tym roku na liście wyróżnionych lokali pojawiły się aż trzy nowe miejsca z Warszawy. To - naszym zdaniem zasłużenie - Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek. Z zestawienia zniknęło zaś sześć lokali (Ale Gloria, Salto, Strefa, Tamka 43, delizia, Merliniego 5).
Łącznie inspektorzy Michelin wyróżnili w przewodniku 27 lokali ze stolicy. Dwa z nich utrzymały gwiazdkę Michelin, która od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej. Kolejny rok z rzędu dokonały tego Atelier Amaro i Senses. Dodatkowo Kieliszki na Hożej zdobyły wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
W Krakowie, gdzie w przewodniku znalazło się 25 restauracji, zmian było zdecydowanie mniej. Tylko jeden lokal - Industrial Resto & Bar - zniknął z listy wyróżnionych.
Warto pamiętać, że już samo znalezienie się w zestawieniu "Main Cities of Europe" jest dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi dużym sukcesem. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowują rekomendacje i oceniają restauracje.
Wizyty inspektorów Michelin są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o samym umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku Michelin restauracjom przyznawane są następujące symbole:
Zgodnie z edna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin.
Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki uzyskała pełnoprawny tytuł.
Istotną zmianą na światowej liście jest dołączenie do zestawienia restauracji z Chorwacji, które znajdują się w Zagrzebiu i Dubrowniku, oraz z Islandii, które działają w Reykjavíku. Łącznie tegoroczna edycja przewodnika "Main Cities of Europe" opisuje ponad 1900 restauracji z 38 największych miast w 22 krajach Europy. Opisane lokale znajdują się w Austrii (Wiedeń i Salzburg), Belgii (Bruksela i Antwerpia), Chorwacji (Zagrzeb i Dubrownik), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga, Aarhus), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona), Holandii (Amsterdam, Rotterdam), Irlandii (Dublin), Islandii (Reykjavík), Luksemburgu (Luksemburg), Niemczech (Berlin, Hamburg, Monachium), Norwegii (Oslo), Polsce (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Berno, Genewa, Zurych), Szwecji (Sztokholm, Göteborg, Malmö), na Węgrzech (Budapeszt), w Wielkiej Brytanii (Londyn, Edynburg), Włoszech (Rzym, Mediolan).
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne i turystyczne. Przewodnik Michelin "Main Cities of Europe" pojawia się na rynku już od ponad wieku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.
Zobacz również: