"Odkrycia Magdy Gessler" - w poszukiwaniu dobrej, polskiej kuchni
W swoim programie kulinarna ikona mediów zwiedzać będzie różne zakątki Polski. Tym razem nie poszukuje podupadających lokali do generalnego remontu, a restauracji, które zachwycają swoim wystrojem, menu oraz pionierską sztuką szefów kuchni.
Prowadząca podejrzy pracę znanych kulinarnych artystów, porozmawia z nimi o tym, jak prowadzone przez nich restauracje utrzymują się na rynku, jakie są ich sposoby na przyciągnięcie nowych gości i co napędza ich twórcze umysły. Widzowie poznają też kuchenne ciekawostki oraz porady zarówno od samych szefów kuchni, jak i Magdy Gessler.
Czym zaskoczy nas w pierwszym odcinku?
Na pierwszy ogień idzie warszawska restauracja Zoni, której oryginalne menu opracowywane jest przez Aleksandra Barona. O wystrój miejsca zadbał ceniony architekt Mirosław Nizio, zatem wizyta w tym miejscu to doświadczenie nie tylko kulinarne, ale też wizualne.
Konikiem słynnego szefa kuchni jest polskie jedzenie, dlatego w menu znajdziemy potrawy nawiązujące do naszej rodzimej kuchni. Magda Gessler skosztuje między innymi chłodnika z wołowiną, dojrzewającego w ziemi sera oraz deseru, który bynajmniej nie kojarzy się ze słodyczami - waniliowego musu z mózgiem cielęcym.
Jak mówił Aleksander Baron w wywiadzie dla Esquire:
"A dlaczego nie? Czy mózg jest delikatny? Jest. Czy możemy zrobić z niego przepiękny mus w połączeniu z palonym masłem, wanilią i białą czekoladą? Owszem, możemy. Każdego z gości Zoni staram się namówić na ten deser, choć ludzie reagują bardzo różnie. Jednak gdy go skosztują, zawsze wychodzą z restauracji zadowoleni. Mamy taki zwyczaj, że jeśli ktoś przychodzi do Zoni świętować urodziny, w prezencie otrzymuje od nas ten deser z mózgu".
"Odkrycia Magdy Gessler" - kiedy i gdzie je obejrzymy?
"Odkrycia Magdy Gessler" emitowane będą przez stację Food Network, której ambasadorką jest prowadząca. Producenci zapraszają widzów przez telewizory w każdą niedzielę o godzinie 11:45. Pierwszy odcinek będziemy mogli zobaczyć już za kilka dni, bo 31 marca.
Co myślicie o nowej kulinarnej inicjatywie Magdy Gessler? Chętnie poznacie oryginalne restauracje i osoby stojące za ich fenomenem?