Magda Gessler ma nowy program kulinarny. W pierwszym odcinku spróbuje m.in. mózgu podanego w roli deseru
"Odkrycia Magdy Gessler" - w poszukiwaniu dobrej, polskiej kuchni
W swoim programie kulinarna ikona mediów zwiedzać będzie różne zakątki Polski. Tym razem nie poszukuje podupadających lokali do generalnego remontu, a restauracji, które zachwycają swoim wystrojem, menu oraz pionierską sztuką szefów kuchni.
Prowadząca podejrzy pracę znanych kulinarnych artystów, porozmawia z nimi o tym, jak prowadzone przez nich restauracje utrzymują się na rynku, jakie są ich sposoby na przyciągnięcie nowych gości i co napędza ich twórcze umysły. Widzowie poznają też kuchenne ciekawostki oraz porady zarówno od samych szefów kuchni, jak i Magdy Gessler.
Czym zaskoczy nas w pierwszym odcinku?
Na pierwszy ogień idzie warszawska restauracja Zoni, której oryginalne menu opracowywane jest przez Aleksandra Barona. O wystrój miejsca zadbał ceniony architekt Mirosław Nizio, zatem wizyta w tym miejscu to doświadczenie nie tylko kulinarne, ale też wizualne.
Konikiem słynnego szefa kuchni jest polskie jedzenie, dlatego w menu znajdziemy potrawy nawiązujące do naszej rodzimej kuchni. Magda Gessler skosztuje między innymi chłodnika z wołowiną, dojrzewającego w ziemi sera oraz deseru, który bynajmniej nie kojarzy się ze słodyczami - waniliowego musu z mózgiem cielęcym.
Jak mówił Aleksander Baron w wywiadzie dla Esquire:
"A dlaczego nie? Czy mózg jest delikatny? Jest. Czy możemy zrobić z niego przepiękny mus w połączeniu z palonym masłem, wanilią i białą czekoladą? Owszem, możemy. Każdego z gości Zoni staram się namówić na ten deser, choć ludzie reagują bardzo różnie. Jednak gdy go skosztują, zawsze wychodzą z restauracji zadowoleni. Mamy taki zwyczaj, że jeśli ktoś przychodzi do Zoni świętować urodziny, w prezencie otrzymuje od nas ten deser z mózgu".
'Odkrycia Magdy Gessler', Aleksander Baron Fot. materiały prasowe
"Odkrycia Magdy Gessler" - kiedy i gdzie je obejrzymy?
"Odkrycia Magdy Gessler" emitowane będą przez stację Food Network, której ambasadorką jest prowadząca. Producenci zapraszają widzów przez telewizory w każdą niedzielę o godzinie 11:45. Pierwszy odcinek będziemy mogli zobaczyć już za kilka dni, bo 31 marca.
Co myślicie o nowej kulinarnej inicjatywie Magdy Gessler? Chętnie poznacie oryginalne restauracje i osoby stojące za ich fenomenem?
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmienia zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom: "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne