Po czym poznać najlepszy majonez? Sprawdź, na którym miejscu w składzie są olej i żółtka

Na sklepowych półkach roi się od majonezów różnych firm. Wszystkie wyglądają podobnie, ale często różnią się między sobą składem. Jak w łatwy sposób poznać najlepszy majonez? A może zdrowszy będzie ten domowy? Odpowiadamy.

Majonez - ulubiony produkt Polaków

Majonez to niemal nasz symbol narodowy. Polacy uwielbiają dodawać go do sałatek jarzynowych, ziemniaczanych czy śledziowych. Często ląduje na gotowanych jajkach lub po prostu na kanapce zamiast masła. Furorę robi też przepis na wielkanocną babę na bazie majonezu. Statystyki mówią, że na zakup majonezu wydajemy rocznie ponad 40 złotych na osobę. Jak więc najlepiej wydać te pieniądze i kupić najlepszy produkt w sklepie?

Dobry majonez? Kluczem jest skład

Ten najlepszy powinien mieć w składzie jedynie kilka składników. Są nimi:

  • olej
  • żółtka
  • musztarda
  • ocet
  • woda
  • a także przyprawy, które dodadzą mu smaku.

Najwyższą pozycję na etykiecie powinien zajmować tłuszcz. Jego ilość w dobrym majonezie wynosi od 70 do 80 procent. Z kolei drugi kluczowy składnik - żółtka - powinien znajdować się tuż za olejem. Optymalna zawartość żółtek w sklepowych majonezach to 6-7 procent. Ilość przypraw, octu i musztardy może się różnić w zależności od marki. Nierzadko w majonezach znajdziemy również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca, a też gluten - dlatego szczególnie osoby na niego uczulone powinny dokładnie analizować skład majonezów.

Zobacz wideo Zobaczcie nasze wideo. Wyjaśniamy, co wskazuje, że majonez jest dobry.

Jak zrobić domowy majonez? To wcale nie takie trudne!

Aby być w pełni świadomym tego, co znajduje się w składzie majonezu, warto pokusić się o przygotowanie go samodzielnie. Jak zrobić domowy majonez? Przepis jest bardzo prosty.

Domowy majonez - przepis:

  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • łyżka musztardy (bardziej lub mniej intensywnej w smaku, w zależności od naszych upodobań)
  • ok. 200-250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • łyżeczka octu
  • sól i pieprz (do smaku; możecie również dodać inne, ulubione przyprawy)

Wszystkie składniki umieśćcie w misie blendera lub misce, a następnie blendujcie bądź ubijajcie przy pomocy rózgi do momentu, aż masa nabierze gęstej konsystencji.

Sklepowe półki aż roją się od propozycji majonezowych różnych firm.Sklepowe półki aż roją się od propozycji majonezowych różnych firm. Fot. Shutterstock

Domowy majonez wegański

Majonez możecie zrobić również w wersji wegańskiej. Do tego celu przyda się aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy (ok. 125 ml). Dodajcie do niej ok. 300 ml oleju roślinnego, łyżkę octu i łyżeczkę musztardy oraz przyprawy. Wszystko razem miksujemy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję majonezu.

Jak przechowywać majonez?

Domowy majonez można przechowywać w lodówce od 10 do maksymalnie 14 dni. Ten kupiony w sklepie może pozostać w chłodni nawet przez miesiąc. Warto zwrócić uwagę na to, że temperatura w lodówce ma inne wartości w zależności od miejsca - im wyżej, tym cieplej. Majonez najlepiej trzymać w najcieplejszym miejscu, czyli w drzwiach lub na najwyższej półce.

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (12)
Po czym poznać najlepszy majonez? Sprawdź, na którym miejscu w składzie są olej i żółtka
Zaloguj się
  • premier_scretyna

    Oceniono 4 razy 4

    Kielecki nie do pobicia. Jak dla mnie najlepsza wersja z czosnkiem.

  • topjar

    Oceniono 4 razy 4

    a może poznać go po smaku?
    albo rybka albo pipka, zapytajcie może która słonina jest zdrowsza.

  • jhbsk

    Oceniono 2 razy 2

    Najlepiej zrobić samemu. Jedno żółtko wystarczy spokojnie na 250–300 ml oleju. Tylko musztardę trzeba dać od razu na początku bo działą jak emulgator.

  • ks-t

    Oceniono 4 razy 2

    WYbór majonezu to drobiazg. wybieramy taki, na którym pisze "Kielecki". Druga grupa wybierze "Kętrzyński", niestety nie próbowałem, nie wiem dlaczego są to produkty dość lokalne. Pozostałe, z różnych niemieckich wytwórni na W i P są dla fanów (mam nadzieję polskiej) mąki.

  • gregolsztyn

    Oceniono 2 razy 2

    tylko kętrzyński

  • zartiepl

    Oceniono 1 raz 1

    Jest jedna rzecz, której dobry majonez NIE POWINIEN mieć: soli wapniowo-disodowej kwasu etylenodiaminotetraoctowego (E385). Tego świństwa nie ma tylko kilka majonezów, m.in. Kielecki.

  • zsa-zsa

    Oceniono 1 raz 1

    Sklepowe półki aż roją się od propozycji majonezowych różnych firm.

    Poprawcie the rojące się półki, bo wstyd.

  • race444

    Oceniono 7 razy 1

    Kurna od kilku dni tylko o majonezie czytam a najlepszy byl przepis byAnn: 2 jajka, 2 lyzki musztardy i 600 !!!!! ml oleju. Zrob, zjedz a sraczka bedzie na mur beton

  • swinton

    Oceniono 5 razy -1

    Wg zony najlepszy to Helmann's Real Mayonnaise.
    Wg mnie majonez z Aldi.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX