Są niebieskie, a do tego smakują jak waniliowe lody. Banany, które możesz posadzić we własnym ogródku

Blue Java to gatunek bananów, który zachwyca nie tylko swym wyglądem. Niebywała błękitna skórka skrywa pod sobą miąższ, który smakiem przypomina... lody waniliowe. Gdzie można je dostać i co można z nimi robić? Odpowiadamy.
Zobacz wideo

Blue Java

Blue Java, hawajskie banany czy banany lodowe, charakteryzują się niebieskim odcieniem skórki. Kolor ten utrzymuje się przez cały czas dojrzewania owoców, a gdy te są już gotowe do zjedzenia, stają się bladożółte. Miąższ niebieskich bananów przypomina zwykłe, znane w Polsce owoce. Jest jasnożółty, z niewielkimi, czarnymi nasionami w środku. Jednak to, co zachwyciło osoby, które ich spróbowały, to nie tylko wygląd. Smak bananów Blue Java przypomina bowiem lody waniliowe. Wszystko dzięki temu, że ich miąższ jest bardzo słodki i wyjątkowo delikatny.

 

Czy hawajskie banany można jeść tak jak zwykłe?

Błękitne banany nadają się do zjedzenia na surowo, tak jak odmiany znane w Polsce. Warto jednak poeksperymentować z ich podaniem i zaserwować je w postaci domowych lodów albo owocowego koktajlu.

Gdzie dostać błękitne banany?

Błękitne banany spotkać można głównie na terenie Azji, Australii i Hawajów. Nie musicie jednak podróżować do tych miejsc czy zdawać się na wysyłkę zagraniczną, aby spróbować tego niecodziennego przysmaku. Drzewko bananowca Blue Java można bowiem posadzić we własnym ogródku. Ta odmiana jest bardziej odporna na chłodny klimat niż gatunki dostępne w sklepach, które sprowadzane są z Ekwadoru czy Kolumbii. Zanim jednak zdecydujecie się na posadzenie drzewka, warto wziąć pod uwagę to, że wysokość tego bananowca wynosi nawet pięć metrów. Taka ozdoba ogrodu zdecydowanie zrobi wrażenie, a do tego da pyszne owoce.

Co myślicie o takich bananach? Czy dla ich wyglądu i smaku zdecydowalibyście się posadzić je we własnym ogrodzie?

Zobacz również:

Kumkwat - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Jak obrać i pokroić mango? Pokażemy wam, jak należycie jeść mango

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.