Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość

Co w sytuacji, gdy jajka, które kupiliście, mają krótki termin ważności? Czy w momencie przekroczenia wskazanej daty przydatności wyrzucacie je do kosza? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy dlaczego.

Gdy mija termin na opakowaniu

Chyba wszystkim znana jest sytuacja, w której sięgacie do lodówki po kilka jajek do porannej jajecznicy, sprawdzacie termin "najlepiej spożyć przed" i okazuje się, że minął kilka dni wcześniej. Co wtedy robić? Wyrzucić je? Zbagatelizować datę i po prostu przyrządzić śniadanie? Odpowiadamy - pomiędzy.

Data oznaczona na jajkach jest terminem minimalnej trwałości, a nie przydatności do spożycia. Pierwsze pojęcie używane jest przy produktach suchych, które owszem, po terminie mogą stracić na jakości, ale nie są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Drugim zaś oznaczane są produkty nietrwałe, takie jak mięsa, produkty mleczne czy warzywa. Gdy mija ich termin przydatności do spożycia, mogą zacząć się psuć i stanowić mniejsze lub większe zagrożenie dla zdrowia.

Jak wskazuje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, jajka zaliczają się do tej pierwszej grupy. Dlatego też wskazana na opakowaniu data nie musi oznaczać, że są one zepsute. Zatem jak długo po terminie można jeść jajka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Najlepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie ich świeżości w sposób eksperymentalny.

Jak sprawdzić, czy jajka są dobre?

Wystarczy włożyć je do naczynia z wodą. Jeśli pływają, oznacza to, że są nieświeże, jeśli lekko unoszą się nad dnem, nie są najświeższe, ale nadal zdatne do spożycia. Jajka, które leżą na dnie, zdecydowanie nadają się do zjedzenia.

Zobacz wideo Zobacz, jak wykonać eksperyment.

Nie marnuj! Zadbaj o odpowiednie przechowywanie

Zatem gdy widzicie bliski termin minimalnej trwałości na opakowaniu jajek, nie wyrzucajcie ich od razu. Sprawdźcie najpierw, czy rzeczywiście są nieświeże. Aby przedłużyć ich świeżość, warto je odpowiednio przechowywać. Jajka powinny mieć swoje miejsce w lodówce, ponieważ temperatura pokojowa wpływa na ich szybsze zepsucie. Układanie jajek spiczastym końcem w dół również pozwoli na dłuższe zachowanie świeżości. Warto trzymać je w tekturowych opakowaniach, które wchłaniają wilgoć i zapachy. Najlepiej też nie układać aromatycznych potraw czy produktów w ich pobliżu, gdyż skorupka wchłania zapachy i mogą się przedostać do wnętrza jajka.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA