"Dobre mięso do szczęścia potrzebuje niewiele". Tomasz Jakubiak: jak robi mielone i jaki schabowy jest najlepszy

Tomasz Jakubiak to znany i ceniony w Polsce szef kuchni. Jego programy od lat inspirują Polaków do tego, by stawiać na produkty dobrej jakości i pozyskiwać je od sprawdzonych, regionalnych dostawców. W wywiadzie opowiada nam o tym, skąd takie przekonania, a także, jak odżywia się na co dzień i jaki ma sposób na przyrządzenie sztandarowych polskich mielonych.
Zobacz wideo

 

W swoich programach często wspominasz o tym, jak gotowała Twoja mama. To od niej zaczęła się Twoja przygoda z kulinariami?

Moja przygoda zaczęła się po prostu w naszej kuchni. To tam toczyło się nasze rodzinne życie. W kuchni, a potem przy stole opowiadaliśmy sobie, jak minął dzień. Bardzo często podkreślam, że zarówno mój tata, jak i mama gotowali świetnie i dużo. Często wręcz kłócili się o to, kto ma gotować obiad, niekiedy rozdzielali zadania: tata zajmował się mięsem, a mama warzywami. Dodam, że mieszkała z nami jeszcze babcia i ona też codziennie gotowała. Dom wariatów, ale zakochanych w jedzeniu! 

Słyniesz z zamiłowania do lokalności. Skąd ta miłość?

To nie tak, że ja się obudziłem rano i już byłem w tę lokalność zapatrzony. Co to, to nie! Zgłosiłem się na casting do programu (teraz nazywa się "Jakubiak lokalnie", przyp. red.) i wygrałem.... Niewiele wiedząc o lokalności, zacząłem jeździć po Polsce. Już po pierwszym odwiedzonym miejscu wiedziałem, że nigdy nic mnie tak nie zachwyci, jak lokalni producenci ich niezwykła pasja, zaangażowanie, poświęcenie. Od tych ludzi nauczyłem się pokory, doceniania tego, co daje nam natura i przede wszystkim szanowania własnej kulinarnej tradycji. 

W najnowszym programie będziesz pokazywał dania z mięs. Na co dzień, w domu, Twoja kuchnia jest mocno mięsna?

Kocham mięso miłością odwzajemnioną od lat. Nie mogę bez niego żyć, ale też nie przesadzam. Mięso jem maksymalnie 2-3 razy w tygodniu. W pozostałe dni na moim stole królują warzywa, dania lekkie. W ogóle bez warzyw nie przeżyję dnia. Dbam o zdrowy balans. Mięso jest obecne w mojej diecie, ale jej nie dominuje. 

Jakie są twoje ulubione mięsa i jak je przyrządzić dobrze?

Oczywiście wołowina.... Na samą myśl o steku cieknie mi ślinka. Jeśli przyrządzam mięso, dbam o jego jakość. To też chcę przekazać w programie „Sztuka mięsa” w Food Network - mięso mięsu nierówne, podobnie, jak inne składniki. Czytajmy, dowiadujmy się i decydujmy się na te najlepszej jakości. Po prostu. Dobre mięso do szczęścia potrzebuje bardzo niewiele. To, jak je przyrządzimy, zależy od nas i od naszych upodobań.

Tomasz Jakubiak to znany i ceniony w Polsce szef kuchni.Tomasz Jakubiak to znany i ceniony w Polsce szef kuchni. Fot. materiały prasowe

Ulubione dania mięsne Polaków to kotlet schabowy i kotlety mielone. Jak je przyrządzić w stylu Tomka Jakubiaka?

To też zdecydowanie moje ulubione weekendowe dania. Ja do mielonych dodaje chałkę, która jest ich znakiem rozpoznawczym, podkręca ich smak i nadaje trochę inny wymiar kulinarnych doznań niż ten, który znamy. A schabowego najbardziej lubię z kością.

No właśnie, w domu wolisz gotować sam, czy może chodzić do restauracji, poznawać nowe smaki?

Muszę gotować. To nie jest kwestia wyboru tylko tego, że gotowanie jest dla mnie jak powietrze. Muszę stać przy garach, żeby funkcjonować! Ale do restauracji chodzę bardzo często. Lubię odkrywać nowe miejsca na mapie Polski czy samej Warszawy, zwłaszcza gdy pojawia się jakaś nowa, ciekawa knajpa. 

Kilka restauracji, programów telewizyjnych, akcji kulinarnych, w tym charytatywnych, a do tego szeroka oferta warsztatów. Wygląda na to, że nie potrafisz usiedzieć w miejscu. Skąd tyle energii?

Nie wiem. Moja mama zadaje sobie to pytanie odkąd zacząłem chodzić. Jestem hedonistą i takie życie prowadzę. Kocham swoją pracę, wiec każdy dzień przeżywam dokładnie tak, jakbym chciał - chyba to właśnie z tego szczęścia bierze się energia!

Jakie masz plany na najbliższą przyszłość? Czym zaskoczysz fanów?

Niebawem otwieram restaurację w Sopocie - to jest największe wyzwanie, jakie obecnie przede mną stoi. Mam więc nadzieję, że zaskoczę fanów smakiem i atmosferą, do której będą chcieli jeździć z całej Polski! 

Zobacz również:

Został najlepszym kucharzem na Wyspach, pracował dla członków rodziny królewskiej. Rozmawiamy z szefem kuchni Kubą Winkowskim

Janusz Profus, Maestro Czekolady E.Wedel: "Dla cukiernika czekolada jest jak złoto i diamenty dla jubilera"

Under - pierwsza podwodna restauracja w Europie została otwarta. Wnętrza zachwycają, ale terminy zajęte już do końca września

Więcej o:
Copyright © Agora SA