Apel ekspertów: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem. W ten sposób roznosisz bakterie

Pośród domowych kucharzy są zarówno ci, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką, jak i ci, którzy tego nie robią. Amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała oficjalne stanowisko w tej sprawie - kurczaka nie powinno się myć. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Surowy kurczak - myć czy nie myć?

Wiele osób dokładnie myje składniki posiłku przed rozpoczęciem jego przygotowywania. Brzmi to logicznie, bo szczególnie warzywa czy mięsa są narażone na obecność bakterii. Jednak o ile oczyszczanie warzyw i owoców jest jak najbardziej wskazane, o tyle nie zaleca się mycia mięs, a szczególnie kurczaków. Dlaczego?

Amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), opublikowała niedawno tweeta, w którym tłumaczy swoje stanowisko.

Nie myjcie surowego kurczaka! Mycie powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze i przybory kuchenne.

Na powierzchni kurczaka mogą znajdować się różne niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, między innymi Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej. Zatrucie nimi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, dlatego to bardzo ważne, by zachować szczególną ostrożność w kuchni. Dodatkowo bakterie dość mocno przyczepiają się do struktury mięsa, dlatego zwykłe opłukanie wodą i potarcie dłońmi może nie wystarczyć. Z tych powodów nie powinno się też myć innych surowych mięs czy jajek. Najlepiej zadbać o porządną obróbkę termiczną tych produktów, gdyż wysoka temperatura zabija bakterie. Jeśli chodzi o jajka, dobrze jest je po prostu wyparzyć. Należy jednak uważać, by woda nie rozchlapywała się poza naczynie.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować za słoną zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek

Jak zabezpieczyć otoczenie przed skażeniem bakteriami?

CDC przedstawiła kilka wskazówek, jak przygotowywać posiłki w bezpiecznych warunkach. Oto kilka z nich:

  • Dokładnie myjcie ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka.
  • Nie myjcie surowego kurczaka. Woda zbiera część bakterii z powierzchni mięsa i, rozpryskując się, przenosi je na blaty, przedmioty i pokarmy, które znajdują się wokół.
  • Używajcie osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka.
  • Nie kładźcie ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu czy desce, na której znajdował się surowy kurczak.

Zobacz również:

Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć

Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość

Więcej o:
Copyright © Agora SA