Tempura w jednym z pytań w "Milionerach". Skąd to danie przywędrowało do Japonii?
Tempura pochodzi z Japonii? Wcale nie
Pytanie o tempurę pojawiło się w programie "Milionerzy" w odcinku wyemitowanym 3 czerwca. Uczestniczka, która grała o 75 tysięcy złotych, miała twardy orzech do zgryzienia. Musiała odpowiedzieć, skąd ta potrawa przywędrowała do Japonii w XVI wieku. Do wyboru były: a) z Holandii, b) z Portugalii, c) z Rosji, d) z Chin.
Choć skłaniała się najbardziej ku odpowiedzi "d", postanowiła nie ryzykować i wykorzystać jedno z kół ratunkowych. Wybrała telefon do przyjaciela - swojego brata. On również, choć nie był pewien, powiedział, że zaznaczyłby odpowiedź "d". Uczestniczka zaznaczyła ją, zgodnie z sugestią brata, ale okazało się, że nie był to dobry wybór. Poprawna odpowiedź to "b", czyli Portugalia.
Tempura, czyli panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, owoce morza, a także warzywa, przywędrowała bowiem do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami jezuickimi. Dziś nie wyobrażamy sobie menu azjatyckiego baru bez choćby jednego dania w tempurze.
To nie jedyne pytanie z dziedziny kulinariów, które pojawiło się do tej pory w programie Milionerzy. Wcześniej pisaliśmy na przykład o tym, który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka.
Jak zrobić tempurę? Przepis
Tempura przyrządzana jest zazwyczaj z owoców morza, ryb, warzyw i grzybów Fot. takedahrs/ pixabay.com (pixabay license)
Ciasto, w którym maczane są produkty na tempurę, przygotowywane jest z zimnej wody, żółtek i mąki ryżowej lub pszennej. Tłuszcz używany do smażenia również ma duże znaczenie. Tempura smażona jest zwykle na oleju ryżowym, sezamowym lub z nasion bawełny, ale jeśli nimi nie dysponujecie, możecie wybrać olej rzepakowy.
Tempura - składniki:
- 2 krewetki
- 1 tuba z kalmara (ponacinana)
- 1 różyczka kalafiora
- 1 różyczka brokuła
- po 1 plastrze cukinii i bakłażana
- 1 cebula
Ciasto:
- 2 jajka
- 30 dag mąki ryżowej
- sos sojowy do smaku oraz olej (może być z domieszką oleju sezamowego)
Sos do maczania:
- 100 ml bulionu dashi
- 20 ml sosu sojowego
- 30 ml sake
- odrobina świeżo startego imbiru
Tempura - sposób przygotowania:
Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście i smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki i podawaj do tempury.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!