Tempura w jednym z pytań w "Milionerach". Skąd to danie przywędrowało do Japonii?

Tempura, coraz bardziej popularna w naszym kraju m.in. dzięki barom azjatyckim, sprawiła ostatnio niemało problemów uczestniczce programu "Milionerzy". Wiecie, skąd tempura przywędrowała do Japonii? Odpowiedź może zaskoczyć nawet najbardziej zagorzałego fana sushi.

Tempura pochodzi z Japonii? Wcale nie

Pytanie o tempurę pojawiło się w programie "Milionerzy" w odcinku wyemitowanym 3 czerwca. Uczestniczka, która grała o 75 tysięcy złotych, miała twardy orzech do zgryzienia. Musiała odpowiedzieć, skąd ta potrawa przywędrowała do Japonii w XVI wieku. Do wyboru były: a) z Holandii, b) z Portugalii, c) z Rosji, d) z Chin.

Zobacz wideo

Choć skłaniała się najbardziej ku odpowiedzi "d", postanowiła nie ryzykować i wykorzystać jedno z kół ratunkowych. Wybrała telefon do przyjaciela - swojego brata. On również, choć nie był pewien, powiedział, że zaznaczyłby odpowiedź "d". Uczestniczka zaznaczyła ją, zgodnie z sugestią brata, ale okazało się, że nie był to dobry wybór. Poprawna odpowiedź to "b", czyli Portugalia.

Tempura, czyli panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, owoce morza, a także warzywa, przywędrowała bowiem do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami jezuickimi. Dziś nie wyobrażamy sobie menu azjatyckiego baru bez choćby jednego dania w tempurze.

To nie jedyne pytanie z dziedziny kulinariów, które pojawiło się do tej pory w programie Milionerzy. Wcześniej pisaliśmy na przykład o tym, który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka.

Jak zrobić tempurę? Przepis

Tempura przyrządzana jest zazwyczaj z owoców morza, ryb, warzyw i grzybówTempura przyrządzana jest zazwyczaj z owoców morza, ryb, warzyw i grzybów Fot. takedahrs/ pixabay.com (pixabay license)

Ciasto, w którym maczane są produkty na tempurę, przygotowywane jest z zimnej wody, żółtek i mąki ryżowej lub pszennej. Tłuszcz używany do smażenia również ma duże znaczenie. Tempura smażona jest zwykle na oleju ryżowym, sezamowym lub z nasion bawełny, ale jeśli nimi nie dysponujecie, możecie wybrać olej rzepakowy.

Tempura - składniki:

  • 2 krewetki
  • 1 tuba z kalmara (ponacinana)
  • 1 różyczka kalafiora
  • 1 różyczka brokuła
  • po 1 plastrze cukinii i bakłażana
  • 1 cebula

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 30 dag mąki ryżowej
  • sos sojowy do smaku oraz olej (może być z domieszką oleju sezamowego)

Sos do maczania:

  • 100 ml bulionu dashi
  • 20 ml sosu sojowego
  • 30 ml sake
  • odrobina świeżo startego imbiru

Tempura - sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki ciasta, dodając tyle lodowatej wody, aby było dość gęste. Przygotowane produkty zanurzaj w cieście i smaż w głębokim, gorącym oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu, wlej do miseczki i podawaj do tempury.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia"

Więcej o:
Copyright © Agora SA