Naleśniki - dlaczego pierwszy nigdy nie wychodzi? Wyjaśniamy, jak przerwać złą passę

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić. Szczególnie jeśli trzeba przygotować sporą porcję i spędzić dobrych kilkadziesiąt minut przy patelni. Na tym etapie niemal zawsze pojawia się jeden ciekawy fenomen, który postaramy się wyjaśnić - dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi?
Zobacz wideo

Zasada pierwszego naleśnika

Zasada pierwszego naleśnika to nieformalna reguła, którą znają chyba wszyscy domowi kucharze. Ciasto naleśnikowe (na przykład z tego przepisu) nie zmienia się przez cały proces smażenia, sposób nalewania i rozprowadzania pozostają takie same, czas spędzony na patelni również, a mimo to ten pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje. O co chodzi? Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest naprawdę prosta, a jest nią brak cierpliwości.

Zła temperatura smażenia

Pierwszy naleśnik się nie udaje, bo masa ląduje na zbyt zimnej patelni. W miarę upływu czasu i smażenia kolejnych placków patelnia rozgrzewa się coraz bardziej i to właśnie dzięki temu kolejne naleśniki wychodzą idealnie.

Zwykle pod koniec przygotowywania masy naleśnikowej ustawia się patelnię na palniku, czeka kilka chwil, po czym rozpoczyna smażenie. Jednak czas ten przeważnie jest zdecydowanie zbyt krótki, a porządnie rozgrzana patelnia to klucz do sukcesu całej potrawy. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i upewnić się, że naczynie jest już odpowiednio przygotowane. W jaki sposób? Dobrą metodą jest użycie kropli wody, o czym pisaliśmy w osobnym artykule.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić. Fot. Shutterstock

Zbyt duża ilość oleju

Jeśli jesteście pewni, że patelnia jest dobrze rozgrzana, a w dalszym ciągu pierwszy naleśnik nie wychodzi, problemem może być zbyt duża ilość tłuszczu. Masa naleśnikowa powinna równomiernie rozlać się po powierzchni patelni, jeśli jednak jest na niej zbyt dużo oleju lub masła klarowanego, masa się ścina zanim zdąży się rozprowadzić. Przez to struktura naleśnika jest niejednorodna, a brzegi nierówno pozawijane.

Najlepiej więc patelnię pozostawić suchą, a tłuszcz wymieszać z masą naleśnikową. Podczas smażenia będzie się on wydobywać z placka, dzięki czemu unikniecie spalenia i przywierania naleśnika do patelni. Innym rozwiązaniem jest spryskanie patelni tłuszczem w sprayu lub przetarcie jej ręcznikiem papierowym, lekko nasączonym olejem. Dzięki temu jej powierzchnia będzie natłuszczona równomiernie, ale nie nadmiernie.

Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi

Wiecie już, jak uniknąć sytuacji, w których pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi. Wystarczy bowiem uzbroić się w cierpliwość albo mniejszą ilość oleju. Teraz bez obaw możecie zająć się przygotowywaniem ulubionej odsłony tej potrawy. My polecamy te na słodko, na przykład ażurowe z owocami albo słoną wersję we włoskim stylu. Powodzenia!

Zobacz również: