Główny Inspektorat Sanitarny poinformował za pośrednictwem swojej strony internetowej o wykryciu salmonelli typhimurium w produkcie Gorczyca biała cała 30 g marki Prymat (numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022). Obecność bakterii wykryto w czterech na pięć badanych próbek produktu.
GIS przestrzega, że spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Marka Prymat Sp. z o.o. zidentyfikowała już wszystkich odbiorców skażonego produktu, który został wycofany z obrotu i ma wrócić do magazynów firmy.
Do zakażeń wywołanych pałeczkami salmonelli najczęściej dochodzi latem - bakteria rozwija się bowiem w wysokiej temperaturze. Salmonellę najczęściej spotyka się w mięsie, produktach mlecznych i jajkach.
Objawy zatrucia salmonellą są bardzo uciążliwe i przypominają zwykłe zatrucie pokarmowe. Niestety, w przypadku zakażenia bakterią salmonelli wizyta u lekarza jest konieczna, a chory może nawet zostać poddany hospitalizacji. Nie należy bagatelizować takiego zatrucia, ponieważ nieleczone może prowadzić do odwodnienia organizmu, co jest bardzo niebezpieczne szczególnie w przypadku dzieci.