Od 1 czerwca do 8 lipca pracownicy Inspekcji Sanitarnej województwa zachodniopomorskiego skontrolowali 108 wytwórni lodów i obiektów z automatami lodów. Jak mówi portalowi wSzczecinie.pl Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, zbadano w sumie 215 próbek lodów, z czego zakwestionowano 55.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego, mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- mówi rzecznik WSSE.
Inspekcja handlowa także przeprowadziła kontrole w lodziarniach. Sprawdzono wykazy składników oraz warunki przechowywania. Zbadano lody gałkowane i sprzedawane z automatu. Beata Manios, rzecznik Inspekcji Handlowej w Szczecinie powiedziała portalowi wSzczecinie.pl, że bardzo często w punktach gastronomicznych właśnie składniki są największym problemem dla ekspedientów obsługujących punkty gastronomiczne. Powiadomiła, że kontrole potrwają do końca wakacji i najwięcej ich będzie w pasie nadmorskim.
Do tej pory w 13 miejscach stwierdzono nieprawidłowości, które były głównie wynikiem braku zachowania higieny oraz stosowania niewłaściwych praktyk sanitarnych. Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazuje zatem właścicielom takich zakładów wprowadzić skuteczne procesy mycia i dezynfekcji oraz zaleca systematycznie szkolić pracowników w tym zakresie. Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować otrzymaniem mandatu.
W skontrolowanych miejscach nałożono do tej pory siedem mandatów na kwotę 2300 zł. Mandaty zostały wystawione za: