Nie wszyscy wiedzą, że te produkty można jeść też na surowo. To m.in. cukinia

Kalafiory, pieczarki czy cukinia to nie tylko pyszne, lecz także zdrowe składniki diety. Zwykle jemy je tylko po obróbce cieplnej, a nie wszyscy wiedzą, że można je serwować także na surowo. Mało tego - są zdrowsze i smakują naprawdę doskonale. Jak je podawać?

Tradycyjnie z wody

"Kalafiora i brokuły po prostu przygotowuje się z wody albo z piekarnika, koniec kropka. Tak robią wszyscy, więc nie ma co kombinować" - mogłoby powiedzieć wiele pań czy panów domu. Jednak przez takie podejście mnóstwo pysznych alternatyw przechodzi nam koło nosa. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że niektóre takie produkty nadają się do jedzenia na surowo. Nie tylko można zjeść coś "nowego", lecz także zdrowszego, bo przecież temperatura pozbawia części wartości odżywczych.

Zanim jednak zabierzecie się za przyrządzanie takiej świeżej sałatki, warto upewnić się, że dane warzywo czy grzyb nadaje się do jedzenia na surowo. Zdecydowanie radzimy unikać surowych ziemniaków czy bakłażanów. Co więc można jeść bez obróbki?

Cukinia

Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo.Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo. Fot. Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Cukinia to warzywo, które chętnie grillujemy, smażymy czy pieczemy, najchętniej nafaszerowaną mięsem czy kaszą w sosie. Można ją jednak z powodzeniem podawać na surowo. Jak? Znakomitym dodatkiem na przykład do dań z grilla jest sałatka z cukinii. Wystarczy ją pokroić w plasterki, słupki czy wstążki za pomocą obieraczki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać fetę oraz posiekaną nać pietruszki. Z kolei ciekawą alternatywą dla klasycznej mizerii ogórkowej jest właśnie ta z cukinii. Zetrzyjcie ją na tarce lub pokrójcie w cienkie plasterki, zalejcie śmietaną, dodajcie świeży koperek i doprawcie solą oraz pieprzem.

Kalafior

Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo.Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo. Fot. Shutterstock/McKinleys

Kalafior z wody, pieczony albo grillowany - jest pyszny w każdej postaci, ale nie tylko na ciepło. Surowy kalafior nie tylko zaoszczędzi wam trochę czasu, ale także nie narazi na przykry zapach roznoszący się po kuchni (zobacz także: Jak gotować kalafiora, żeby uniknąć brzydkiego zapachu?). Jędrny i chrupiący jest świetny zarówno solo jako zdrowa przekąska, jak i w formie sałatki. Jak ją przygotować? Do umytych i osuszonych różyczek wystarczy dodać mieszankę jogurtu, majonezu, czosnku, soli, chilli i posiekanego koperku. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na przykład w towarzystwie dań z grilla.

Brokuł

Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo.Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo. Fot. Shutterstock/Kamila i Wojtek Cyganek

Brokuł najczęściej się gotuje lub ewentualnie blanszuje, a można go także jeść na surowo. Podobnie jak kalafior, dobrze sprawdzi się jako zdrowa przekąska do chrupania przed telewizorem, a także jako dodatek do sałatek. Można też wrzucić go do blendera wraz z innymi warzywami lub - uwaga - owocami i przygotować odżywczy zielony koktajl. Z czym dobrze połączyć brokuła w takim napoju? Może to być pomarańcza, banan, kiwi, ananas, liście mięty czy szpinaku, ogórek albo seler, czyli w zasadzie jakiekolwiek warzywa i owoce lubicie. To prawdziwie sycąca bomba witaminowa.

Pieczarki

Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo.Nie wszyscy wiedzą, że te warzywa można jeść też na surowo. Fot. Shutterstock/Sunvic

Większość grzybów przed zjedzeniem powinno się podawać na ciepło, jednak pieczarek to nie dotyczy. Do czego można ich użyć? Ciekawą alternatywą dla zwykłej kanapki będzie wersja z plasterkami pieczarek, masłem i solą. Na przystawkę można podać je z sosem majonezowym lub w postaci sałatki z surowym brokułem, fetą i pestkami słonecznika. Jak każde grzyby, pieczarki są jednak dosyć ciężkostrawne, mogą też wywoływać uczucie dyskomfortu w żołądku. Dlatego osoby, które borykają się z problemami przewodu pokarmowego, raczej powinny je jeść na ciepło.

Zobacz wideo

Złota zasada - porządne mycie!

Gotowanie czy pieczenie zabija wszelkie bakterie, jeśli więc planujecie jeść warzywa lub pieczarki na surowo, należy przyłożyć szczególną uwagę do tego, by je porządnie umyć. Jak?

Do zniszczenia najgorszych bakterii czy grzybów wystarczy bieżąca woda, która może (ale nie musi) być ciepła. Czasem przyda się delikatne wyszorowanie skórki

- mówiła nam specjalistka z Zakładu Uprawy i Nawożenia Roślin w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach przy okazji rozmowy o używaniu chemii w uprawach (więcej o tym: Jak to jest z tą chemią w uprawach? "Problem nie polega na tym, czy jej używać, tylko jak, kiedy i ile").

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA