Warszawsko-krakowska grupa naukowa Omni Calculator od kilku lat zajmuje się tworzeniem zbiorów kalkulatorów, które zebrane są na jednej stronie internetowej. Obecnie jest ich ponad 700. Co można dzięki nim obliczyć? Jak sami opisują:
Poinformujemy twoją babcię, ile wełny potrzebuje na świąteczny sweter 30 sekund po tym, jak ten problem zrodził się w jej głowie. Nazywamy się Omni Calculator (łac. omnis - wszystko; przyp. red) z jednego powodu - w końcu rozwiążemy wszystkie (w granicach rozsądku) małe problemy matematyczne, z którymi ludzie mają do czynienia każdego dnia.
Tak właśnie zrodził się pomysł, by stworzyć narzędzie do wyliczania czasu potrzebnego do schłodzenia napojów. Autorem tego kalkulatora jest jeden z członków grupy Omni Calculator, fizyk Álvaro Díez. Jak to działa? Wystarczy wejść na stronę internetową kalkulatora i wybrać odpowiednie parametry. Są nimi:
Po wypełnieniu takiej krótkiej ankiety, kalkulator, za pomocą specjalnie opracowanych algorytmów, wskaże czas potrzebny do schłodzenia napoju do wybranej temperatury. Jeśli nie macie tyle czasu, ile sugeruje kalkulator, możecie skorzystać z wykresu dopasowanego do wybranych przez was danych. Dzięki niemu sami możecie stwierdzić, ile czasu poświęcicie na chłodzenie napoju, by temperatura była zadowalająca.
Poniżej wyniku, można dowiedzieć się o tym, w jakich temperaturach najlepiej serwować dane napoje czy jak wyglądała historia chłodzenia płynów do spożycia. Díez zadbał też o to, by przedstawić użytkownikom triki, jak szybko ochłodzić napój.
Podpowiada na przykład, by owinąć butelkę zwilżonym ręcznikiem papierowym i umieścić ją w zamrażarce na kilkanaście minut lub przygotować chłodzącą "kąpiel". Jak? Wystarczy wypełnić miskę zimną wodą, wsypać nieco ponad kilogram kostek lodu i szklankę soli, a następnie włożyć do środka butelki z napojami. Inną metodą, bardziej profilaktyczną, jest utworzenie warstwy izolacyjnej wokół naczyń ze schłodzonym napojem. Najlepiej sprawdzi się materiał piankowy, ale nawet owinięcie butelki gazetą sprawi, że ta będzie nabierać ciepła wolniej.
Zagadnienia w kalkulatorze są w języku angielskim, jednak jego obsługa jest na tyle intuicyjna, że wystarczy wesprzeć się słownikiem.
Teraz już nie musicie zastanawiać się, na ile czasu wstawić wino do lodówki, by podczas serwowania było idealnie schłodzone. Czy korzystaliście już z tego narzędzia?
Zobacz również: