Kiedy wstawić napój do lodówki, by się dobrze schłodził? Polscy naukowcy opracowali kalkulator

Mrożona herbata, chłodny sok czy orzeźwiająca lemoniada w upalne dni przynoszą ogromną ulgę. Nie mogą być jednak zbyt zimne, bo zdarza się, że podrażniają zęby i gardło. Kiedy i jak je schłodzić, by osiągnąć idealną temperaturę? Polscy naukowcy przyszli z pomocą.
Zobacz wideo

Kalkulatory internetowe w służbie codziennym potrzebom

Warszawsko-krakowska grupa naukowa Omni Calculator od kilku lat zajmuje się tworzeniem zbiorów kalkulatorów, które zebrane są na jednej stronie internetowej. Obecnie jest ich ponad 700. Co można dzięki nim obliczyć? Jak sami opisują:

Poinformujemy twoją babcię, ile wełny potrzebuje na świąteczny sweter 30 sekund po tym, jak ten problem zrodził się w jej głowie. Nazywamy się Omni Calculator (łac. omnis - wszystko; przyp. red) z jednego powodu - w końcu rozwiążemy wszystkie (w granicach rozsądku) małe problemy matematyczne, z którymi ludzie mają do czynienia każdego dnia.

Kalkulator do chłodzenia napojów

Tak właśnie zrodził się pomysł, by stworzyć narzędzie do wyliczania czasu potrzebnego do schłodzenia napojów. Autorem tego kalkulatora jest jeden z członków grupy Omni Calculator, fizyk Álvaro Díez. Jak to działa? Wystarczy wejść na stronę internetową kalkulatora i wybrać odpowiednie parametry. Są nimi:

  • Rodzaj płynu: do wyboru jest kilka możliwości (woda, napoje, soki/mrożona herbata, wino, piwo, mocniejsze alkohole);
  • Butelka/opakowanie: do wyboru jest kilka lub kilkanaście standardowych rozmiarów opakowań w zależności od wybranego płynu;
  • Gdzie był napój: czyli warunki, które określają początkową temperaturę płynu, na przykład upalny dzień – około 30 stopni Celsjusza;
  • Gdzie chłodzicie napój: czyli, czy chcecie go umieścić w zamrażarce, lodówce, piwnicy, czy w innych warunkach;
  • Pożądana temperatura końcowa: tu można wpisać wybraną wartość lub, w zależności od rodzaju napoju, wybrać tę sugerowaną, na przykład białe wino najlepiej serwować w temperaturze około 10 stopni Celsjusza.

Po wypełnieniu takiej krótkiej ankiety, kalkulator, za pomocą specjalnie opracowanych algorytmów, wskaże czas potrzebny do schłodzenia napoju do wybranej temperatury. Jeśli nie macie tyle czasu, ile sugeruje kalkulator, możecie skorzystać z wykresu dopasowanego do wybranych przez was danych. Dzięki niemu sami możecie stwierdzić, ile czasu poświęcicie na chłodzenie napoju, by temperatura była zadowalająca.

Kompleksowa informacja o chłodzeniu napojów

Poniżej wyniku, można dowiedzieć się o tym, w jakich temperaturach najlepiej serwować dane napoje czy jak wyglądała historia chłodzenia płynów do spożycia. Díez zadbał też o to, by przedstawić użytkownikom triki, jak szybko ochłodzić napój.

Podpowiada na przykład, by owinąć butelkę zwilżonym ręcznikiem papierowym i umieścić ją w zamrażarce na kilkanaście minut lub przygotować chłodzącą "kąpiel". Jak? Wystarczy wypełnić miskę zimną wodą, wsypać nieco ponad kilogram kostek lodu i szklankę soli, a następnie włożyć do środka butelki z napojami. Inną metodą, bardziej profilaktyczną, jest utworzenie warstwy izolacyjnej wokół naczyń ze schłodzonym napojem. Najlepiej sprawdzi się materiał piankowy, ale nawet owinięcie butelki gazetą sprawi, że ta będzie nabierać ciepła wolniej.

Zagadnienia w kalkulatorze są w języku angielskim, jednak jego obsługa jest na tyle intuicyjna, że wystarczy wesprzeć się słownikiem. 

Teraz już nie musicie zastanawiać się, na ile czasu wstawić wino do lodówki, by podczas serwowania było idealnie schłodzone. Czy korzystaliście już z tego narzędzia? 

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.