We wczorajszym odcinku teleturnieju Milionerzy pojawiło się jedno pytanie, na które na pewno zna odpowiedź każdy smakosz słodkości. Uczestnik, którym był tegoroczny maturzysta Filip Olszówka z Tarnowa, miał już w kieszeni 250 tysięcy złotych. Pytanie za pół miliona złotych okazało się jednak niełatwe.
Prowadzący teleturniej Hubert Urbański zapytał bowiem o to, jak przygotować popularny cukierniany smakołyk bez dodatku kurzych białek. Brzmiało ono: "Wegańskie bezy ubijesz z cukru i...". Do dyspozycji uczestnika były - jak zwykle - cztery odpowiedzi:
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście B, czyli "płynu z puszki z ciecierzycą". Zwany inaczej aquafabą, płyn ten w trakcie ubijania zachowuje się dokładnie tak, jak białka jaj (zobacz również: Jak zrobić bezę bez jajek? Użyj produktu, który zwykle wylewasz).
Bajecznie kolorowe beziki? Sprawdź nasz przepis wideo!
Niestety, Filip Olszówka nie znał prawidłowej odpowiedzi. Uczestnik wrócił jednak do domu z 250 tysiącami złotych w kieszeni.
To nie pierwsze pytanie o kulinaria, które pojawiło się w programie Milionerzy. W przeszłości pisaliśmy również o innych: