Milionerzy. "Wegańskie bezy ubijesz z cukru i..."? Jeśli znasz odpowiedź, wygrałbyś pół miliona złotych
Wegańskie bezy w pytaniu z Milionerów
We wczorajszym odcinku teleturnieju Milionerzy pojawiło się jedno pytanie, na które na pewno zna odpowiedź każdy smakosz słodkości. Uczestnik, którym był tegoroczny maturzysta Filip Olszówka z Tarnowa, miał już w kieszeni 250 tysięcy złotych. Pytanie za pół miliona złotych okazało się jednak niełatwe.
Z czego się robi wegańskie bezy?
Prowadzący teleturniej Hubert Urbański zapytał bowiem o to, jak przygotować popularny cukierniany smakołyk bez dodatku kurzych białek. Brzmiało ono: "Wegańskie bezy ubijesz z cukru i...". Do dyspozycji uczestnika były - jak zwykle - cztery odpowiedzi:
- A: białek jaj kurzych
- B: płynu z puszki z ciecierzycą
- C: oleju kokosowego
- D: mielonych migdałów
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście B, czyli "płynu z puszki z ciecierzycą". Zwany inaczej aquafabą, płyn ten w trakcie ubijania zachowuje się dokładnie tak, jak białka jaj (zobacz również: Jak zrobić bezę bez jajek? Użyj produktu, który zwykle wylewasz).
Bajecznie kolorowe beziki? Sprawdź nasz przepis wideo!
Niestety, Filip Olszówka nie znał prawidłowej odpowiedzi. Uczestnik wrócił jednak do domu z 250 tysiącami złotych w kieszeni.
To nie pierwsze pytanie o kulinaria, które pojawiło się w programie Milionerzy. W przeszłości pisaliśmy również o innych:
- Milionerzy: O to, żeby wszystko było halal, zadba... No właśnie, kto? Wyjaśniamy, czym jest halal
- Bergamotka - czy wiesz, co to jest? W programie Milionerzy padło pytanie o Earl Grey
- Tempura w jednym z pytań w "Milionerach". Skąd to danie przywędrowało do Japonii?
- Milionerzy: Który owoc połączony z alkoholem to śmiertelna mieszanka? Znamy poprawną odpowiedź
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść