"Milionerzy". "Zawierają na tyle dużo białka, że bywają nazywane leśnym mięsem". Wiesz, o co chodzi?
W teleturnieju "Milionerzy" nieraz pojawiają się pytania z dziedziny kulinariów i żywienia. Ostatnio pisaliśmy chociażby o tym za pół miliona złotych, w którym Hubert Urbański pytał młodego uczestnika o wegańską bezę. W przeszłości zdarzały się również pytania o halal, bergamotkę, tempurę, a także o to, który owoc połączony z alkoholem stanowi śmiertelną mieszankę.
Co bywa nazywane "leśnym mięsem"?
W jednym z odcinków prowadzący po raz kolejny sięgnął po pytanie o produkty spożywcze. Brzmiało ono "Zawierają na tyle dużo białka, że bywają nazywane leśnym mięsem". Do wyboru były, jak zwykle, cztery odpowiedzi:
- A. czarne jagody
- B. borowiki
- C. poziomki
- D. jeżyny
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście B, czyli borowiki. Na szczęście uczestniczka zaznaczyła właśnie ją. W rezultacie zarobiła 10 tysięcy złotych.
Wybierasz się na grzybobranie? Sprawdź na naszym filmie, których grzybów unikać:
"Leśne mięso", czyli grzyby i ich wartości odżywcze
Grzyby bywają nazywane "leśnym mięsem" nie bez kozery. Choć w większości składają się z wody (w zależności od gatunku w 70-90 procentach), ich suchą masę stanowi głównie białko. Choć pod względem zawartości białka do mięsa im daleko, są jego całkiem dobrym źródłem. Zgodnie z informacjami podanymi stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w świeżych grzybach znajduje się od 1,5 do 3,6 procent białka (na 100 g). W grzybach suszonych zaś zawartość ta waha się w granicach od 10 do 40 procent.
Jak informują eksperci, strawność tego białka jest niższa niż strawności białka innych produktów pochodzenia roślinnego. Im starszy grzyb, tym bardziej ona spada. Grzyby są jednak przede wszystkim bogatym źródłem lizyny - jednego z aminokwasów, który w wielu produktach spożywczych nie występuje w zbyt dużych ilościach. Z tego względu, aby podnieść wartość odżywczą białka, warto łączyć grzyby z innymi produktami. Przykłady? Pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami, risotto z grzybami czy grzybowy sos.
Grzyby są również niskokaloryczne - 100 g to ok. 50-70 kcal. Inne wartości odżywcze grzybów? Zawierają one także 0,4 do 0,8 g tłuszczu oraz od 4,3 do 8,0 g węglowodanów na 100 g świeżego produktu. Ponadto są dobrym źródłem witamin z grupy B, a także zawierają nieco witamin C, D oraz - w przypadku grzybów o pomarańczowym zabarwieniu - prowitaminy A. Spośród składników mineralnych w grzybach dominują potas, fosfor oraz magnez.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!