"Milionerzy". "Zawierają na tyle dużo białka, że bywają nazywane leśnym mięsem". Wiesz, o co chodzi?

W teleturnieju "Milionerzy" padło niedawno bardzo podchwytliwe pytanie. Hubert Urbański zapytał uczestniczkę o to, co bywa nazywane "leśnym mięsem". Znacie odpowiedź?

W teleturnieju "Milionerzy" nieraz pojawiają się pytania z dziedziny kulinariów i żywienia. Ostatnio pisaliśmy chociażby o tym za pół miliona złotych, w którym Hubert Urbański pytał młodego uczestnika o wegańską bezę. W przeszłości zdarzały się również pytania o halal, bergamotkę, tempurę, a także o to, który owoc połączony z alkoholem stanowi śmiertelną mieszankę.

Co bywa nazywane "leśnym mięsem"?

W jednym z odcinków prowadzący po raz kolejny sięgnął po pytanie o produkty spożywcze. Brzmiało ono "Zawierają na tyle dużo białka, że bywają nazywane leśnym mięsem". Do wyboru były, jak zwykle, cztery odpowiedzi:

  • A. czarne jagody
  • B. borowiki
  • C. poziomki
  • D. jeżyny

Prawidłowa odpowiedź to oczywiście B, czyli borowiki. Na szczęście uczestniczka zaznaczyła właśnie ją. W rezultacie zarobiła 10 tysięcy złotych.

Wybierasz się na grzybobranie? Sprawdź na naszym filmie, których grzybów unikać:

Zobacz wideo

"Leśne mięso", czyli grzyby i ich wartości odżywcze

Grzyby bywają nazywane "leśnym mięsem" nie bez kozery. Choć w większości składają się z wody (w zależności od gatunku w 70-90 procentach), ich suchą masę stanowi głównie białko. Choć pod względem zawartości białka do mięsa im daleko, są jego całkiem dobrym źródłem. Zgodnie z informacjami podanymi stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w świeżych grzybach znajduje się od 1,5 do 3,6 procent białka (na 100 g). W grzybach suszonych zaś zawartość ta waha się w granicach od 10 do 40 procent.

Jak informują eksperci, strawność tego białka jest niższa niż strawności białka innych produktów pochodzenia roślinnego. Im starszy grzyb, tym bardziej ona spada. Grzyby są jednak przede wszystkim bogatym źródłem lizyny - jednego z aminokwasów, który w wielu produktach spożywczych nie występuje w zbyt dużych ilościach. Z tego względu, aby podnieść wartość odżywczą białka, warto łączyć grzyby z innymi produktami. Przykłady? Pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami, risotto z grzybami czy grzybowy sos.

Grzyby są również niskokaloryczne - 100 g to ok. 50-70 kcal. Inne wartości odżywcze grzybów? Zawierają one także 0,4 do 0,8 g tłuszczu oraz od 4,3 do 8,0 g węglowodanów na 100 g świeżego produktu. Ponadto są dobrym źródłem witamin z grupy B, a także zawierają nieco witamin C, D oraz - w przypadku grzybów o pomarańczowym zabarwieniu - prowitaminy A. Spośród składników mineralnych w grzybach dominują potas, fosfor oraz magnez.

Więcej o:
Copyright © Agora SA