Czego nie wkładać do zmywarki? Oto lista rzeczy, które lepiej umyć ręcznie

Zmywarka to ogromna pomoc w wykonywaniu codziennych obowiązków. Dzięki niej można zaoszczędzić sporo czasu, a także zużywanej wody. Jednak są pewne rzeczy, których nie można do niej wkładać. Jakie i dlaczego? Przedstawiamy listę.

Czego nie wkładać do zmywarki?

Choć zmywarki to duża oszczędność, może się zdarzyć, że ich używanie nieco obciąży wasz budżet. Mowa o rzeczach, które poprzez takie zmywanie mogą się po prostu uszkodzić lub całkowicie zepsuć. Głównymi winowajcami są: długotrwały kontakt z wodą, gorąca temperatura i silne strumienie wody. Co zatem lepiej umyć ręcznie?

Żeliwne patelnie

Choć żeliwo sprawia wrażenie niemal niezniszczalnego, to nie do końca prawda. Owszem, materiał ten jest w stanie znieść wiele pod względem mechanicznym, jednak bardzo źle reaguje na detergenty oraz szybkie zmiany temperatury, które następują między innymi podczas mycia w zmywarce. Z tego powodu żeliwne naczynia najlepiej myć tylko ręcznie. Raz na jakiś czas warto je porządnie zakonserwować poprzez zapieczenie z solą, a także regularnie olejować, by uniknąć konieczności szorowania przypalonych resztek. Więcej informacji o patelni żeliwnej znajdziecie w oddzielnym artykule "Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?".

Garnki z nieprzywierającą powierzchnią

Zmywanie naczyń, które pokryte są nieprzywierającym materiałem, może je bardzo łatwo uszkodzić. W głównej mierze chodzi o zadrapania i uszkodzenia mechaniczne. Wiele naczyń, które wkłada się do zmywarki, jest dość lekkich, co powoduje ich przemieszczanie się po całym urządzeniu lub po prostu poruszanie w miejscu. Jeśli obok nich znajdzie się garnek z nieprzywierającą powłoką, mogą go pocierać i drapać. Uszkodzona powierzchnia nie będzie już tak dobrze spełniała swojej funkcji.

Słoiki z etykietami

Niektórzy stosują zmywarki do pozbywania się etykiet ze słoików, jednak nie jest to najlepszy pomysł. Rozmoczone papierki przyklejają się bowiem do innych naczyń w zmywarce, a także zapychają filtr. Jeśli zapomnicie o jego wyczyszczeniu, wasze urządzenie będzie mniej efektywne w myciu naczyń. Warto raz na jakiś czas porządnie je umyć, bo zaniedbane jest siedliskiem bakterii i przyczyną brzydkich zapachów.

Jeśli szukacie lepszego sposobu na pozbycie się etykiet ze słoików, mamy dla was kilka myków. Zobaczcie nasze wideo. 

Zobacz wideo

Drewniane deski i przybory

Woda, wysoka temperatura i suszenie to czynniki, które niechybnie prowadzą do konieczności pozbycia się drewnianych przyrządów kuchennych. Dlaczego? Woda, tym bardziej gorąca, wnika w głąb drewna i niszczy jego strukturę. Dodatkowo, proces suszenia trwa dość długo, bo nawet jeśli taka deska jest sucha z zewnątrz, w środku nadal może być wilgotna. A w wilgotnych i trudno dostępnych miejscach łatwo o błyskawiczny rozwój bakterii i drobnoustrojów, które później trafiają na jedzenie. Suszenie w zmywarce sprawia też, że deski i przybory łatwo pękają, a wtedy nadają się już tylko do wyrzucenia. Więcej na ten temat przeczytacie w tekście "Popękane deski, odbarwione noże... Podpowiadamy, jak dbać o przybory kuchenne, by były czyste i bezpieczne".

Noże

Mycie noży w zmywarce może je uszkodzić lub zniszczyć na kilka sposobów. Pierwszy to sam kontakt z wodą. Okazuje się, że nawet noże, które wykonane są ze stali nierdzewnej, mogą zacząć rdzewieć. Drugi to wysoka temperatura, która sprawia, że metal się rozszerza, a po wyjęciu ze zmywarki szybko się kurczy. Przez to ostrze łatwo się tępi, a więc i szybciej zużywa. Trzeci sposób wiąże się z rękojeścią. Wiele z nich wykonanych jest z drewna, które w wyniku namakania niszczy się i pęka. Pomijając kwestie higieniczne, pęknięta rękojeść także słabiej trzyma ostrze, które może z niej wypaść.

Pojemniki z cienkiego plastiku

Wiele pojemników ma nadrukowane lub wytłoczone informacje odnośnie do mycia w zmywarce. Te, które takiej informacji nie zawierają, najlepiej umyć ręcznie, szczególnie, jeśli są wykonane z cienkiego plastiku. Gorąca temperatura oraz silne strumienie wody mogą powodować odkształcenia pojemników, a nawet je stopić. A jeśli mimo mycia ręcznego, wasze pojemniki przeszły zapachem jedzenia, można się go pozbyć przy pomocy... pasty do zębów.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA