Choć zmywarki to duża oszczędność, może się zdarzyć, że ich używanie nieco obciąży wasz budżet. Mowa o rzeczach, które poprzez takie zmywanie mogą się po prostu uszkodzić lub całkowicie zepsuć. Głównymi winowajcami są: długotrwały kontakt z wodą, gorąca temperatura i silne strumienie wody. Co zatem lepiej umyć ręcznie?
Choć żeliwo sprawia wrażenie niemal niezniszczalnego, to nie do końca prawda. Owszem, materiał ten jest w stanie znieść wiele pod względem mechanicznym, jednak bardzo źle reaguje na detergenty oraz szybkie zmiany temperatury, które następują między innymi podczas mycia w zmywarce. Z tego powodu żeliwne naczynia najlepiej myć tylko ręcznie. Raz na jakiś czas warto je porządnie zakonserwować poprzez zapieczenie z solą, a także regularnie olejować, by uniknąć konieczności szorowania przypalonych resztek. Więcej informacji o patelni żeliwnej znajdziecie w oddzielnym artykule "Patelnia żeliwna - co to jest? Czy warto ją kupić?".
Zmywanie naczyń, które pokryte są nieprzywierającym materiałem, może je bardzo łatwo uszkodzić. W głównej mierze chodzi o zadrapania i uszkodzenia mechaniczne. Wiele naczyń, które wkłada się do zmywarki, jest dość lekkich, co powoduje ich przemieszczanie się po całym urządzeniu lub po prostu poruszanie w miejscu. Jeśli obok nich znajdzie się garnek z nieprzywierającą powłoką, mogą go pocierać i drapać. Uszkodzona powierzchnia nie będzie już tak dobrze spełniała swojej funkcji.
Niektórzy stosują zmywarki do pozbywania się etykiet ze słoików, jednak nie jest to najlepszy pomysł. Rozmoczone papierki przyklejają się bowiem do innych naczyń w zmywarce, a także zapychają filtr. Jeśli zapomnicie o jego wyczyszczeniu, wasze urządzenie będzie mniej efektywne w myciu naczyń. Warto raz na jakiś czas porządnie je umyć, bo zaniedbane jest siedliskiem bakterii i przyczyną brzydkich zapachów.
Jeśli szukacie lepszego sposobu na pozbycie się etykiet ze słoików, mamy dla was kilka myków. Zobaczcie nasze wideo.
Woda, wysoka temperatura i suszenie to czynniki, które niechybnie prowadzą do konieczności pozbycia się drewnianych przyrządów kuchennych. Dlaczego? Woda, tym bardziej gorąca, wnika w głąb drewna i niszczy jego strukturę. Dodatkowo, proces suszenia trwa dość długo, bo nawet jeśli taka deska jest sucha z zewnątrz, w środku nadal może być wilgotna. A w wilgotnych i trudno dostępnych miejscach łatwo o błyskawiczny rozwój bakterii i drobnoustrojów, które później trafiają na jedzenie. Suszenie w zmywarce sprawia też, że deski i przybory łatwo pękają, a wtedy nadają się już tylko do wyrzucenia. Więcej na ten temat przeczytacie w tekście "Popękane deski, odbarwione noże... Podpowiadamy, jak dbać o przybory kuchenne, by były czyste i bezpieczne".
Mycie noży w zmywarce może je uszkodzić lub zniszczyć na kilka sposobów. Pierwszy to sam kontakt z wodą. Okazuje się, że nawet noże, które wykonane są ze stali nierdzewnej, mogą zacząć rdzewieć. Drugi to wysoka temperatura, która sprawia, że metal się rozszerza, a po wyjęciu ze zmywarki szybko się kurczy. Przez to ostrze łatwo się tępi, a więc i szybciej zużywa. Trzeci sposób wiąże się z rękojeścią. Wiele z nich wykonanych jest z drewna, które w wyniku namakania niszczy się i pęka. Pomijając kwestie higieniczne, pęknięta rękojeść także słabiej trzyma ostrze, które może z niej wypaść.
Wiele pojemników ma nadrukowane lub wytłoczone informacje odnośnie do mycia w zmywarce. Te, które takiej informacji nie zawierają, najlepiej umyć ręcznie, szczególnie, jeśli są wykonane z cienkiego plastiku. Gorąca temperatura oraz silne strumienie wody mogą powodować odkształcenia pojemników, a nawet je stopić. A jeśli mimo mycia ręcznego, wasze pojemniki przeszły zapachem jedzenia, można się go pozbyć przy pomocy... pasty do zębów.
Zobacz również: