"Skorupka kurzego jaja to w ponad 90 procentach...". Uczestnik "Milionerów" odpowiedział poprawnie, a wy?

W ostatnim odcinku "Milionerów" padło pytanie odnośnie do skorupki jajka. Uczestnik długo się wahał, ale wybrał dobrą odpowiedź. Zatem jaki związek stanowi większość składu skorupki jajka?

Co jest w skorupce jajka?

Skorupka jajka kurzego to składnik, który od wielu lat cieszy się popularnością. To za sprawą związków, z których jest zbudowana. Mają one bowiem dobroczynny wpływ między innymi na nasze zdrowie. Być może ten fakt skłonił twórców "Milionerów" do włączenia pytania o skorupkę jajka do ogólnej puli. Oto jego treść:

Skorupka kurzego jaja to w ponad 90 procentach:

  • A. siarczan potasu
  • B. węglan wapnia
  • C. tlenek magnezu
  • D. chlorek sodu

Pytanie warte było pięć tysięcy złotych, które uczestnikowi udało się zdobyć. Musiał jednak wesprzeć się kołem ratunkowym. Opinia publiczności okazała się trafna - aż 80 procent widzów wskazało, że skorupka jajka składa się w większości z węglanu wapnia. Zatem to odpowiedź B jest prawidłowa.

Bogactwo składników odżywczych nie tylko wewnątrz skorupki

No dobrze, ale czym właściwie jest węglan wapnia? To sól kwasu węglowego i wapnia. Ten związek chemiczny jest wykorzystywany zarówno w budownictwie, kosmetologii, produkcji żywności (na przykład mąki), jak i w farmakologii. Węglan wapnia to składnik suplementów diety. Poleca się go szczególnie osobom, które borykają się z chorobami kości, skurczami nóg, problemami trawiennymi, a także alergiami.

Niektórzy przyrządzają swego rodzaju syropy czy nalewki z dodatkiem sproszkowanych lub długo moczonych skorupek jaj. W zależności od użytych składników podaje się je na wzmocnienie organizmu, szczególnie podczas przeziębienia lub ogólnego osłabienia, a także na oczyszczenie.

Wiele osób przygotowuje domowe maseczki odżywcze do skóry. Wystarczy wyparzone skorupki rozetrzeć w moździerzu, a następnie połączyć z białkiem i innymi składnikami, jeśli ich używacie. Taką papkę należy nałożyć na twarz na kilka minut, po czym zmyć letnią wodą.

Skorupki jaj w wykorzystuje się też do nawożenia roślin. Niektórzy wsypują do środka niewielką ilość ziemi, zasadzają w niej ziarna, a całość umieszczają w doniczce i przysypują ziemią. Skorupka odda do gleby swoje cenne składniki, które przechwyci roślina.

Jeśli macie problem z obieraniem jajek, sprawdźcie nasz myk na to, by zrobić to szybko i bezboleśnie. Jajko możecie wykorzystać na przykład do pasty jajecznej, zaś skorupkę do domowej maseczki.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.