"Skorupka kurzego jaja to w ponad 90 procentach...". Uczestnik "Milionerów" odpowiedział poprawnie, a wy?
Co jest w skorupce jajka?
Skorupka jajka kurzego to składnik, który od wielu lat cieszy się popularnością. To za sprawą związków, z których jest zbudowana. Mają one bowiem dobroczynny wpływ między innymi na nasze zdrowie. Być może ten fakt skłonił twórców "Milionerów" do włączenia pytania o skorupkę jajka do ogólnej puli. Oto jego treść:
Skorupka kurzego jaja to w ponad 90 procentach:
- A. siarczan potasu
- B. węglan wapnia
- C. tlenek magnezu
- D. chlorek sodu
Pytanie warte było pięć tysięcy złotych, które uczestnikowi udało się zdobyć. Musiał jednak wesprzeć się kołem ratunkowym. Opinia publiczności okazała się trafna - aż 80 procent widzów wskazało, że skorupka jajka składa się w większości z węglanu wapnia. Zatem to odpowiedź B jest prawidłowa.
Bogactwo składników odżywczych nie tylko wewnątrz skorupki
No dobrze, ale czym właściwie jest węglan wapnia? To sól kwasu węglowego i wapnia. Ten związek chemiczny jest wykorzystywany zarówno w budownictwie, kosmetologii, produkcji żywności (na przykład mąki), jak i w farmakologii. Węglan wapnia to składnik suplementów diety. Poleca się go szczególnie osobom, które borykają się z chorobami kości, skurczami nóg, problemami trawiennymi, a także alergiami.
Niektórzy przyrządzają swego rodzaju syropy czy nalewki z dodatkiem sproszkowanych lub długo moczonych skorupek jaj. W zależności od użytych składników podaje się je na wzmocnienie organizmu, szczególnie podczas przeziębienia lub ogólnego osłabienia, a także na oczyszczenie.
Wiele osób przygotowuje domowe maseczki odżywcze do skóry. Wystarczy wyparzone skorupki rozetrzeć w moździerzu, a następnie połączyć z białkiem i innymi składnikami, jeśli ich używacie. Taką papkę należy nałożyć na twarz na kilka minut, po czym zmyć letnią wodą.
Skorupki jaj w wykorzystuje się też do nawożenia roślin. Niektórzy wsypują do środka niewielką ilość ziemi, zasadzają w niej ziarna, a całość umieszczają w doniczce i przysypują ziemią. Skorupka odda do gleby swoje cenne składniki, które przechwyci roślina.
Jeśli macie problem z obieraniem jajek, sprawdźcie nasz myk na to, by zrobić to szybko i bezboleśnie. Jajko możecie wykorzystać na przykład do pasty jajecznej, zaś skorupkę do domowej maseczki.
Zobacz również:
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców