Tylko 13 procent Polaków wybiera samotne banany. A co z resztą owoców? Do wyrzucenia

Niedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Z okazji czterdziestej już edycji opublikowany został raport na temat marnowania jedzenia. Okazuje się, że niemal połowa Polaków wyrzuca niezjedzone produkty do kosza.

Niemal połowa Polaków marnuje jedzenie

Wydawałoby się, że Polacy wręcz boją się marnowania jedzenia. W końcu nasze mamy i babcie to mistrzynie wykorzystywania produktów do samego końca. Jednak ostatnie wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) wykazały, że duża część Polaków, bo aż 42 procent, wyrzuca jedzenie, którego nie udało się zjeść.

Jeszcze więcej osób, niemal 73 procent, przyznało, że kupuje rzeczy, których nie planowało kupić. Dzieje się tak w dużej mierze przez brak listy zakupów i kupowanie w sposób spontaniczny. Nie pomaga też fakt, że niemal 42 procent badanych nie sprawdza stanu lodówki przed wyjściem. Przez to często zdarza się nam kupować produkty, które już w niej są. 

Mało kto wybiera samotne banany

Z badań wynika również, że jedynie nieco ponad 13 procent Polaków, wybierając banany w sklepie, kupuje te pojedyncze. Zwykle sięgamy po całe kiście, a samotne banany zalegają w sklepach, psuja się i zostają potem wyrzucone. Ogromna szkoda, bo nawet te mocno dojrzałe nadają się do jedzenia - na przykład w postaci chlebka bananowego (przepis znajdziecie tutaj: Chlebek bananowy z czekoladą - pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów).

Zobaczcie, jak z marnowaniem żywności poradziła sobie Korea Południowa. Niegdyś był to kraj, który marnował najwięcej jedzenia na świecie.

Zobacz wideo

Jak wskazuje portal HorecaTrends.pl, nie samo marnowanie żywności jest problemem. Do jej produkcji bowiem zużywa się hektolitry wody.

Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Polacy jednak rzadko zdają sobie z tego sprawę. Taką samą trudność sprawia im rozróżnienie terminów „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed” - tylko co trzeci ankietowany widzi różnicę w tych pojęciach.

Jaka jest różnica między tymi terminami? Wyjaśniliśmy ją w oddzielnym artykule: Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość.

Zobacz również: