Tylko 13 procent Polaków wybiera samotne banany. A co z resztą owoców? Do wyrzucenia
Niemal połowa Polaków marnuje jedzenie
Wydawałoby się, że Polacy wręcz boją się marnowania jedzenia. W końcu nasze mamy i babcie to mistrzynie wykorzystywania produktów do samego końca. Jednak ostatnie wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) wykazały, że duża część Polaków, bo aż 42 procent, wyrzuca jedzenie, którego nie udało się zjeść.
Jeszcze więcej osób, niemal 73 procent, przyznało, że kupuje rzeczy, których nie planowało kupić. Dzieje się tak w dużej mierze przez brak listy zakupów i kupowanie w sposób spontaniczny. Nie pomaga też fakt, że niemal 42 procent badanych nie sprawdza stanu lodówki przed wyjściem. Przez to często zdarza się nam kupować produkty, które już w niej są.
Mało kto wybiera samotne banany
Z badań wynika również, że jedynie nieco ponad 13 procent Polaków, wybierając banany w sklepie, kupuje te pojedyncze. Zwykle sięgamy po całe kiście, a samotne banany zalegają w sklepach, psuja się i zostają potem wyrzucone. Ogromna szkoda, bo nawet te mocno dojrzałe nadają się do jedzenia - na przykład w postaci chlebka bananowego (przepis znajdziecie tutaj: Chlebek bananowy z czekoladą - pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów).
Zobaczcie, jak z marnowaniem żywności poradziła sobie Korea Południowa. Niegdyś był to kraj, który marnował najwięcej jedzenia na świecie.
Jak wskazuje portal HorecaTrends.pl, nie samo marnowanie żywności jest problemem. Do jej produkcji bowiem zużywa się hektolitry wody.
Już jedna kanapka z serem, która zamiast do żołądka trafi na wysypisko, to 90 litrów zmarnowanej wody. Polacy jednak rzadko zdają sobie z tego sprawę. Taką samą trudność sprawia im rozróżnienie terminów „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed” - tylko co trzeci ankietowany widzi różnicę w tych pojęciach.
Jaka jest różnica między tymi terminami? Wyjaśniliśmy ją w oddzielnym artykule: Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość.
Zobacz również:
- Rząd w walce z marnotrawstwem jedzenia. Sklepy będą oddawały nieużyte produkty potrzebującym
- Rewolucyjna aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia - Too Good To Go już w Polsce!
- Lidl coraz bardziej angażuje się w akcję zero waste. W jednym ze sklepów pojawiła się półka z żywnością przecenioną o 70 procent
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Whisky czy whiskey? Solo czy z... colą? Jak kupować? Opowiada najpopularniejszy polski koneser
-
Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu