Co zrobić, żeby przywrócić do życia zwiędniętą sałatę? Jest bardzo prosty sposób

Niezależnie od tego, czy kupujesz ją w paczce, czy też na sztuki, sałata zazwyczaj dosyć szybko więdnie, a następnie zaczyna się psuć. Jest jednak sposób, żeby w krótkim czasie przywrócić ją do życia.

Obstawiamy, że sałata to jeden z tych produktów, który w waszym domu marnuje się bardzo często. Jej delikatne listki nie wytrzymują długo. Nawet jeśli od razu po zakupie schowamy ją  bezpiecznie do odpowiedniej szuflady w lodówce, szybko więdnie i staje się mało apetyczna..

Brązowiejąca sałata jest zepsuta? Niekoniecznie

Według Jadie Arandy, biolożki i autorki bloga Eat My Science, zwiędłe (a nawet lekko brązowiejące) liście sałaty nie są wcale zepsute i można je bezpiecznie jeść. Jak wyjaśnia ekspertka, zielenina staje się miękka i wiotka, ponieważ w wyniku kontaktu z chłodnym powietrze, w lodówce, traci wodę, ponieważ utrzymujące ją komórki kurczą się. Tymczasem owoce i warzywa to głównie woda - na czele z sałatą lodową, która składa się z niej aż w 96 procentach.

Tym, co powinno nas jednak zaniepokoić, jest obecność śluzu. Jego pojawienie się wskazuje bowiem na to, że na sałacie rozwinęły się bakterie lub grzyby. Jeśli liście są zwiędłe, ale poza tym wyglądają dobrze lub są lekko zbrązowiałe, możecie spróbować je ożywić. Jak? Bardzo prosto.

Świetną opcją jest urządzenie zieleninie lodowej kąpieli. Zanurzenie warzyw liściastych w dużej misce z wodą z lodem na okres od 20 minut do godziny pomoże przywrócić je do życia. Być może wasze babcie stosowały podobną metodę w przypadku nieco zwiędłych zielonych ogórków?

Zanurzenie zwiędłej zieleniny w wodzie spowoduje, że zajdzie zjawisko osmozy. Polega ono na tym, że woda przepływa z obszarów, w których jest jej dużo do tych, w których jest jej mało. W ten sposób wypełni komórki roślinne i sprawi, że warzywa znów będą jędrne

- zdradza ekspertka.

Sprawdź jak przechowywać warzywa w lodówce, możliwe że robisz to źle:

Zobacz wideo

Jak uchronić sałatę przed więdnięciem?

Tak naprawdę wszystko sprowadza się do sposobu przechowywania zieleniny. Być może spotkałeś się już z zaleceniami, by rozłożyć ją równomierne w torbie lub pudełku, wyłożonym ręcznikiem papierowym (który wchłonie wilgoć z dna, by nie rozwinęły się tam bakterie - uwaga, warto go zmieniać). Następnie wystarczy umieścić pakunek w lodówce.

Gdy ograniczysz dostęp powietrza, które będzie docierało do delikatnych warzyw liściastych, nie zwiędną ani nie zepsują się tak szybko. Jeżeli na wierzchu sałaty położysz delikatnie skropiony wodą ręcznik papierowy, pomoże to zachować optymalną wilgotność warzywa na dłużej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA