W sześciu na 10 kasz gryczanych wykryto glifosat. To pestycyd, który może wywoływać nowotwory
Pozostałości pestycydów w polskiej kaszy
Z najnowszego raportu programu FoodRentgen i Fundacji Konsumentów wynika, że duża część kasz gryczanych, które są dostępne na naszym rynku, zawiera pozostałości pestycydów. Mowa o aż 60 procentach.
Kasze gryczane zostały poddane badaniom na zawartość pozostałości glifosatu. To popularny pestycyd używany między innymi do odchwaszczania pól, a także suszenia zbóż, by spełniały określone kryteria (co w Polsce jest nielegalne). Jego spożywanie może negatywnie oddziaływać na zdrowie. Najwięcej emocji wzbudza potencjalny wpływ tego środka na powstawanie nowotworów (w szczególności chłoniaka nieziarniczego). Naukowcy nie są zgodni co do związku glifosatu z rozwojem raka, jednak brakuje jednoznacznych badań, które obalałyby tę teorię. Przyjmuje się więc, że jest on potencjalnie rakotwórczy.
Okazało się, że na dziesięć badanych kasz, aż w sześciu wykryto obecność tego środka, z czego w czterech ilość przekraczała granice najwyższych dopuszczalnych prawem poziomów. Wyniki analizy zostały opublikowane na stronach programu FoodRentgen oraz Fundacji Konsumentów.
Informacje trafiły do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Instytucja zobowiązała się do podjęcia działań nadzorowych wobec producentów skażonych kasz.
Zobacz także: Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe
Producenci mogli nie wiedzieć o skażeniu
Użycie glifosatu do suszenia zbóż jest w Polsce nielegalne, mimo to wielu rolników ignoruje zakaz. Co gorsza, środek nie jest wykrywalny w standardowych testach i, aby sprawdzić produkt na jego obecność, należy zlecić szczegółowe badania.
Producent zamawiający kaszę u rolnika może nie wiedzieć, że występują w niej przekroczenia. O to, żeby towar spełniał wszystkie krytyczne wymagania, dbać powinien kierownik do spraw jakości. Jeśli firma ma jednego dostawcę, to jest to dość łatwe do skontrolowania. Sprawa staje się trudniejsza, kiedy dostawców jest wielu albo kiedy są bardziej „przypadkowi”
- powiedział Portalowi Spożywczemu dr Artur Miszczak, kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa, który współpracował przy tworzeniu raportu.
Kasza gryczana to źródło zdrowia, ale...
Jedno jest pewne - kaszę gryczaną jeść warto, bo ma w sobie wiele dobra. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, wspiera procesy trawienne i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Dobrze jednak kupować produkty sprawdzone.
Zobacz również:
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?