Zarówno amatorzy, jak i wytrawni imprezowicze, kojarzą charakterystyczny "wybuch", który słychać po otwarciu wina musującego (choć potocznie mówi się na nie "szampan", ta nazwa jest zastrzeżona dla win musujących, które są produkowane w rejonie Szampanii). Znajdujący się w środku płyn jest mocno gazowany, dlatego często po otwarciu szampan wylewa się intensywnie w formie piany. Ważnym czynnikiem jest też temperatura. Trunek najlepiej podawać schłodzony nie tylko ze względu na smak, lecz także na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia w butelce.
Szampan, jeśli przez długi czas pozostaje otwarty, traci cały gaz i przestaje musować. Staje się wtedy zwykle niezbyt smaczny.
Butelki oryginalnego szampana, a także win musujących z wyższej półki zamykane są naturalnym korkiem. Producenci jego odpowiedników, a także innych musujących alkoholi, stosują jednak często korek plastikowy. A jeśli macie już butelkę z takim właśnie korkiem, możecie ułatwić sobie przechowywanie i nalewanie trunku. W jaki sposób?
Należy odciąć dolną część korka, która zwykle znajduje się w szyjce butelki. Wystarczy niewielki fragment, by odsłonić otwór, który znajduje się wewnątrz (jak na poniższym filmie). Korek zacznie przypominać wtedy dużą plastikową śrubkę. Następnie umieszczany korek z powrotem w butelce.
Teraz, chcąc nalać szampana, nie musimy za każdym razem wyciągać i wciskać z powrotem korka. Zdejmujemy z niego jedynie kolorowy fragment. Swoim kształtem przypomina on czapeczkę.
Ze względu na środowisko starajcie się jednak - jeśli macie taką możliwość - unikać alkoholi z plastikowymi korkami. A jeśli już je kupicie - pamiętajcie o tym, by oddać je do recyklingu.
Istnieją różne sposoby otwierania szampana. Jednym z najbardziej ekstrawaganckich i popisowych jest zapewne odcinanie szyjki butelki dużym ostrzem, np. maczetą, co możemy często zobaczyć w filmikach na serwisie YouTube.
My sugerujemy może mniej widowiskowy, ale za to bezpieczniejszy sposób z użyciem ściereczki. Kawałek materiału przyda się do chwycenia korka, by nie odleciał i przypadkiem nie wyrządził szkód. Na samym początku należy usunąć folię i zabezpieczenie znajdujące się na butelce. Ważnym elementem, prócz trzymania korka, jest kręcenie butelką. Mamy w ten sposób największą kontrolę nad korkiem, dodatkowo owiniętym ściereczką. Po otwarciu rozlewamy szampana do kieliszków i można wznosić toast!