Od 2 stycznia w Wielkiej Brytanii i Irlandii do oferty dołączy bezmięsna wersja nuggetsów. Do ich przyrządzenia użyte zostaną ryż, papryka, pomidorowe pesto i pasta z grochu, a panierka wykonana zostanie z bułki tartej. Uzupełnieniem zestawu będzie w pełni wegański sos. Vege nuggetsy będą również do kupienia w ramach zestawów Happy Meal.
- W ciągu ostatnich 12 miesięcy zaobserwowaliśmy 80-procentowy wzrost liczby klientów zamawiających dania wegetariańskie w McDonald's, więc nadszedł czas, aby marka znana z McNugget wprowadziła na rynek opcję dippable dla naszych wegetariańskich i wegańskich klientów - powiedział Thomas O'Neill, szef marketingu żywności w McDonald's w Wielkiej Brytanii i Irlandii.
O'Neill potwierdził również, że vege nuggetsy będą smażone w osobnym tłuszczu, bez kontaktu z tymi mięsnymi. Tym samym możliwość zanieczyszczenia dania wegańskiego zostanie zminimalizowana.
To niejedyne wege dania oferowane przez McDonald's. W Wielkiej Brytanii dostępny jest już burger "vegetable deluxe" z warzywnymi paskami zamiast mięsa, a w szwedzkich restauracjach kanapki McVegan. Restauracje sieci McDonald's w Finlandii oferują kanapkę El Veggo, w skład której wchodzą stek sojowy, pikantny sos salsa i wegański sos McFeast.
W Polsce możemy jeść wegetariańskie burgery m.in. w restauracjach sieci Burger King. Burger Halloumi King to bułka z dwoma plastrami sera Halloumi, świeżym pomidorem, kremowym majonezem i sałatą lodową. Hitem są również wegańskie hot dogi i klopsiki dostępne w ofercie bistro Ikea.
Wraz z rosnącą liczbą osób rezygnujących z mięsa restauracje dopasowują się do klientów, nie inaczej jest również u nas. Według danych GUS już kilka procent naszego społeczeństwa stawia na bezmięsne posiłki.
Zobacz również nasz przepis wideo na vege nuggetsy z halloumi: