Jak łatwo wyciąć z papieru do pieczenia idealnie okrągłe kółko na spód tortownicy? Podajemy prosty trik

Z pewnością każdy z nas miał do czynienia z wypiekami. W każdym przepisie może pojawić się jedna rzecz, jeden etap, który sprawi nam trudność. Jeśli tym problemem jest wycięcie koła z papieru na spód tortownicy, to mamy dla was rozwiązanie.

Jednym ze sposobów na wycięcie koła z papieru jest narysowanie na nim konturu naszej tortownicy, a następnie wycięcie go. W porządku, jeśli taka technika wam odpowiada. Możecie jednak również po prostu spróbować naszego triku i wybrać ten, który jest waszym zdaniem lepszy.

Jak wyciąć idealne kółko z papieru do pieczenia?

Czego będziecie potrzebować? Oczywiście papieru do pieczenia. Najlepiej, żeby był w kształcie kwadratu - większego niż tortownica. Jak wyciąć z niego idealne kółko? Poniżej instrukcja krok po kroku:

  1. Bierzemy jeden arkusz i składamy go na pół, a następnie znowu na pół. W ten sposób powinien powstać mały kwadrat.
  2. Następnie składamy kwadrat wzdłuż przekątnej, by powstał trójkąt. Tak oto mamy dwie krawędzie "zamknięte" i dwie "otwarte".
  3. Musimy złożyć trójkąt jeszcze raz, zaginając "otwarte" krawędzie w stronę najdłuższego boku trójkąta, tworząc swego rodzaju rożek.
  4. Jeśli jesteśmy w stanie, powtórzmy czynność jeszcze kilka razy.
  5. Następnie najostrzejszy czubek złożonego papieru przykładamy nad tortownicą, nad jej środkiem. Druga krawędź papieru może być odrobinę mniejsza, ale może też być większa, wystarczy ją przyciąć, by wchodziła do tortownicy.
  6. Po przycięciu rozkładamy papier i gotowe, powinno wyjść idealne koło, które zapobiegnie przywarciu ciasta do tortownicy.

Jeśli instrukcja nie jest dla was w pełni zrozumiała, zobaczcie jak to zrobić na jednym z filmów, które znaleźliśmy na serwisie YouTube:

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA