Jednym ze sposobów na wycięcie koła z papieru jest narysowanie na nim konturu naszej tortownicy, a następnie wycięcie go. W porządku, jeśli taka technika wam odpowiada. Możecie jednak również po prostu spróbować naszego triku i wybrać ten, który jest waszym zdaniem lepszy.
Jak wyciąć idealne kółko z papieru do pieczenia?
Czego będziecie potrzebować? Oczywiście papieru do pieczenia. Najlepiej, żeby był w kształcie kwadratu - większego niż tortownica. Jak wyciąć z niego idealne kółko? Poniżej instrukcja krok po kroku:
- Bierzemy jeden arkusz i składamy go na pół, a następnie znowu na pół. W ten sposób powinien powstać mały kwadrat.
- Następnie składamy kwadrat wzdłuż przekątnej, by powstał trójkąt. Tak oto mamy dwie krawędzie "zamknięte" i dwie "otwarte".
- Musimy złożyć trójkąt jeszcze raz, zaginając "otwarte" krawędzie w stronę najdłuższego boku trójkąta, tworząc swego rodzaju rożek.
- Jeśli jesteśmy w stanie, powtórzmy czynność jeszcze kilka razy.
- Następnie najostrzejszy czubek złożonego papieru przykładamy nad tortownicą, nad jej środkiem. Druga krawędź papieru może być odrobinę mniejsza, ale może też być większa, wystarczy ją przyciąć, by wchodziła do tortownicy.
- Po przycięciu rozkładamy papier i gotowe, powinno wyjść idealne koło, które zapobiegnie przywarciu ciasta do tortownicy.
Jeśli instrukcja nie jest dla was w pełni zrozumiała, zobaczcie jak to zrobić na jednym z filmów, które znaleźliśmy na serwisie YouTube: