Po świętach zwykle zostaje sporo jedzenia. Nie każdy wie, co z nim zrobić, a wyrzucać nie warto. Oto lista potraw, które możemy włożyć do zamrażarki i zjeść później:
- bigos i kapusta wigilijna - zamrożone można przechowywać do sześciu miesięcy, warto przed mrożeniem podzielić na mniejsze porcje;
- pierogi - najlepiej przechowywać już ugotowane, po wyciągnięciu z zamrażalnika wrzucamy je do gotującej się wody na jedną lub dwie minuty, zamrażamy pierogi, które są wystudzone po gotowaniu;
- pieczywo - możemy przechowywać w zamrażalniku przez około miesiąc, nie nadaje się do zamrażania pieczywo, które zostało zrobione z wcześniej mrożonego ciasta;
- barszcz czerwony - możemy przechowywać przez około sześć miesięcy, pamiętajmy, by wkładać do zamrażalnika już przestudzony;
- zupa grzybowa - podobnie jak w przypadku barszczu, możemy przechowywać przez około sześć miesięcy;
- krokiety - możemy mrozić panierowane i bez panierki, gotowane i surowe, warto pamiętać, by je owinąć folią w celu uniknięcia sklejania się poszczególnych sztuk;
- ryba po grecku - możemy przechowywać przez około trzy miesiące;
- pasztet - jak najbardziej możemy mrozić, najlepiej robić to w kilku porcjach;
- piernik - warto przed zamrożeniem zawinąć w folię spożywczą;
- makowiec - jak w przypadku piernika, pamiętajmy o zawinięciu w folię spożywczą.
Wiesz, że można zamrozić również zioła? Z naszego wideo dowiesz się, jak to zrobić:
Są też potrawy, które nie powinny być mrożone. Przede wszystkim to dania, które wcześniej były już zamrożone. Pozostałe to:
- ryba po żydowsku (w galarecie);
- łazanki z kapustą - makaron po rozmrożeniu może być wodnisty i mało apetyczny;
- sałatka jarzynowa;
- ciasta z kremem lub bitą śmietaną.