Zostało ci jedzenie po świętach? Sprawdź, co i jak można zamrozić
Po świętach zwykle zostaje sporo jedzenia. Nie każdy wie, co z nim zrobić, a wyrzucać nie warto. Oto lista potraw, które możemy włożyć do zamrażarki i zjeść później:
- bigos i kapusta wigilijna - zamrożone można przechowywać do sześciu miesięcy, warto przed mrożeniem podzielić na mniejsze porcje;
- pierogi - najlepiej przechowywać już ugotowane, po wyciągnięciu z zamrażalnika wrzucamy je do gotującej się wody na jedną lub dwie minuty, zamrażamy pierogi, które są wystudzone po gotowaniu;
- pieczywo - możemy przechowywać w zamrażalniku przez około miesiąc, nie nadaje się do zamrażania pieczywo, które zostało zrobione z wcześniej mrożonego ciasta;
- barszcz czerwony - możemy przechowywać przez około sześć miesięcy, pamiętajmy, by wkładać do zamrażalnika już przestudzony;
- zupa grzybowa - podobnie jak w przypadku barszczu, możemy przechowywać przez około sześć miesięcy;
- krokiety - możemy mrozić panierowane i bez panierki, gotowane i surowe, warto pamiętać, by je owinąć folią w celu uniknięcia sklejania się poszczególnych sztuk;
- ryba po grecku - możemy przechowywać przez około trzy miesiące;
- pasztet - jak najbardziej możemy mrozić, najlepiej robić to w kilku porcjach;
- piernik - warto przed zamrożeniem zawinąć w folię spożywczą;
- makowiec - jak w przypadku piernika, pamiętajmy o zawinięciu w folię spożywczą.
Wiesz, że można zamrozić również zioła? Z naszego wideo dowiesz się, jak to zrobić:
Są też potrawy, które nie powinny być mrożone. Przede wszystkim to dania, które wcześniej były już zamrożone. Pozostałe to:
- ryba po żydowsku (w galarecie);
- łazanki z kapustą - makaron po rozmrożeniu może być wodnisty i mało apetyczny;
- sałatka jarzynowa;
- ciasta z kremem lub bitą śmietaną.
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców