Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów
Sos Sriracha - producent ostrzega przed wybuchającymi butelkami
Do sklepów w Australii, Nowej Zelandii i Singapurze trafiła partia sosów ze zbyt dużą zawartością kwasu mlekowego, który powoduje fermentację, przez co podczas otwierania może dojść do niekontrolowanego wybuchu (więcej na ten temat). Nie jest to pierwsza taka sytuacja. Z tego samego powodu została wycofana partia w Irlandii na początku grudnia.
Sos Sriracha to obok Tabasco jeden z najpopularniejszych ostrych sosów świata. Wyrabia się go, jak nietrudno się domyślić, na bazie papryczek chili, czosnku oraz octu. Zajadają się nim fani pikantnych dań z całego świata. Bez trudu znajdziemy go również w polskich sklepach.
Sos Sriracha - uwaga na wybrzuszone butelki
Producent - marka Huy Fong Foods - ostrzega, by uważać na butelki sosu Sriracha o pojemności od 502 do 828 mililitrów z datą przydatności do spożycia do marca 2021 roku.
Jeśli macie w domu butelki z sosem, które zaczną się wybrzuszać, lepiej zwróćcie je do sklepów. Może się bowiem okazać, że trafił się wam sfermentowany produkt. Uwaga - jeśli sos w trakcie wybuchu dostanie się wam np. do oka, co może być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości.
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz
- Makaron w kozim wydaniu.
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
- Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]