Do czego konkretnie służy podkładka, którą można znaleźć w opakowaniu paczkowanego mięsa? Wyjaśniamy

Jeśli kiedykolwiek podczas kupowania mięsa zastanawialiście się, do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to można śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny. Jej obecność jest uzasadniona, a my wyjaśniamy, dlaczego.

Co czego służy podkładka pod mięsem?

Wspomniana podkładka pełni ważną funkcję, jaką jest wchłanianie wody. Z mięsa i owoców morza często wypływają różnego rodzaju płyny, a ten mały fragment białego tworzywa zapobiega zbieraniu się cieczy w opakowaniu. W ten sposób otwieranie i wyciąganie mięsa nie przyczynia się do powstawania dużego bałaganu na powierzchni, na której przyrządzamy posiłek.

Zobacz wideo

Zabezpiecza przed bakteriami, ale czy sama jest bezpieczna?

Wkładka nie tylko przyczynia się do zachowania czystości, lecz także pełni swego rodzaju środek bezpieczeństwa. Wilgotne środowisko wewnątrz szczelnego opakowania jest świetnym obszarem do rozwoju różnego rodzaju bakterii. Wchłaniając płyny, tworzywo ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów na inne powierzchnie. Przedłuża to również świeżość produktu, gdy ten nie musi leżeć w nadmiernej wilgoci na półce w sklepie.

Według Departamentu Rolnictwa USA, który nadzoruje wszystkie standardy produkcji, pakowania i bezpieczeństwa żywności produkowanej w USA, te chłonne podkładki są wykonane z określonych form papieru z plastikową wkładką. I chociaż pomysł ciągłego kontaktu plastiku z mięsem przez wiele dni - a nawet miesięcy w zamrażarce - nie jest apetyczny, istnieje rozbudowany system, który zapewnia, że twoje mięso jest tak bezpieczne, jak to możliwe

- czytamy na portalu Health.

Jeśli kiedykolwiek, podczas kupowania mięsa, zastanawialiście się do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to możemy śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny.Jeśli kiedykolwiek, podczas kupowania mięsa, zastanawialiście się do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to możemy śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny. Fot. Shutterstock/Salena Stinchcombe

Podkładka, która ma kontakt z surowym mięsem, jest ściśle kontrolowana przez odpowiednie władze. Musi uzyskać atesty, że nie zawiera żadnych chemikaliów, które mogłyby przeniknąć do produktu. Polska Inspekcja Weterynaryjna monitoruje użycie podkładek do mięs, które muszą spełniać wymogi narzucone przez Unię Europejską. Jak czytamy w raporcie z jednego z badań z 2018 roku:

Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej.

Z czego zrobione są podkładki pod mięso?

Większość tych podkładek jest wykonana z jednego z dwóch chłonnych materiałów: żelu krzemionkowego (oczyszczonego piasku) lub celulozy (oczyszczonego włókna roślinnego), które są następnie powlekane nietoksycznym plastikiem

- czytamy na portalu Health.

Taka podkładka może wyglądać bardzo niepozornie. Jednak jej producenci zapewniają, że może zaabsorbować nawet 40 gramów cieczy.

Wkładka ugotowana wraz z mięsem

Jeśli przypadkiem zdarzy się nam, że ugotujemy podkładkę razem z mięsem, nie musimy się tym przejmować. Tak długo jak nie jest ona uszkodzona lub stopiona, większość bakterii zostanie zabitych podczas obróbki termicznej i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Więcej o:
Komentarze (51)
Do czego konkretnie służy podkładka, którą można znaleźć w opakowaniu paczkowanego mięsa? Wyjaśniamy
Zaloguj się
  • fajnybrat

    Oceniono 23 razy 21

    To proste - jest to podkładka na wodę, którą producent wstrzyknął do mięsa przed zapakowaniem :)

  • helvetik

    Oceniono 23 razy 19

    W następnym odcinku: Do czego służy plastikowa opaska z dwoma drucikami w środku na końcu opakowania chleba.

  • kukimonster-online

    Oceniono 12 razy 10

    Zdarzyło się komuś ugotować sama podkładkę zamiast mięsa? Jak wrazenia?

  • striepo

    Oceniono 9 razy 7

    a czy wiecie dlaczego papier do dupy jest 4ro warstowy?
    która warstwa co ochrania?

  • laerke

    Oceniono 9 razy 5

    Najpierw w mieso wstrzykuje sie sporo wody, zeby mieso bylo jak najciezsze.
    Nastepnie umieszcza sie pod miesem podkladke, w ktora ten nadmiar wody wsiaka.
    I waga sie zgadza z niezlym zyskiem dla producenta.

  • elbertson

    Oceniono 6 razy 2

    Z surowego mięsa , zwłaszcza z mięsnia / schab zwłaszcza schab/ wycieka osocze, ewentualnie nastrzyk o ile mięso zostało nim potraktowane. Ze swiezego schabu /bez nastrzyku/ w zaleznosci od obróbki potrafi wypłynąc 5-8%.
    Kupujac mieso nie paczkowane kupujesz bez tej nadwyzki płynów, w przypadku pakowanego, wypływają do owego pampersa .
    Mieso paczkowane NIGDY NIE MA DEKLAROWANEJ WAGI !!!! różnica wsiąka w podkładkę.
    Sklep mięsny tradycyjny musi uwzglednić tą strate , musi uwzglednić wysychanie miesa w ladzie, uwzglednia odciete kawałki /początek i koniec/ uwzglednia fakt ze drobne końcówki mies są sprzedawane w nizszej cenie jako gulaszowe itd.
    W paczce nie ma strat, to co producent włozył to market sprzedał , klient odktoji, wyleje, wyrzuci czyli za wszystkie straty płaci kupujący.
    Stąd cena paczkowanego miesa może być niższa , w przypadku dobrze nastrzyknietego nawet o 20-30%, jezeli są to porcje z półtusz mrozonych kupowanych na giełdach swiatowych mięso moze być tańsze nawet o 50% , Ot cała tajemnica marketowych promocji, ,,swieze " mięso z Argentyny na promocji w sieci ........ / wybierz sieć ;-) /

  • kwiatpatologii

    Oceniono 10 razy 2

    Dzięki. Będę mógł dziś spokojnie zasnąć.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX