Do czego konkretnie służy podkładka, którą można znaleźć w opakowaniu paczkowanego mięsa? Wyjaśniamy

Jeśli kiedykolwiek podczas kupowania mięsa zastanawialiście się, do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to można śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny. Jej obecność jest uzasadniona, a my wyjaśniamy dlaczego.

Co czego służy podkładka pod mięsem?

Wspomniana podkładka pełni ważną funkcję, jaką jest wchłanianie wody. Z mięsa i owoców morza często wypływają różnego rodzaju płyny, a ten mały fragment białego tworzywa zapobiega zbieraniu się cieczy w opakowaniu. W ten sposób otwieranie i wyciąganie mięsa nie przyczynia się do powstawania dużego bałaganu na powierzchni, na której przyrządzamy posiłek.

Zobacz wideo

Zabezpiecza przed bakteriami, ale czy sama jest bezpieczna?

Wkładka nie tylko przyczynia się do zachowania czystości, lecz także pełni swego rodzaju środek bezpieczeństwa. Wilgotne środowisko wewnątrz szczelnego opakowania jest świetnym obszarem do rozwoju różnego rodzaju bakterii. Wchłaniając płyny, tworzywo ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów na inne powierzchnie. Przedłuża to również świeżość produktu, gdy ten nie musi leżeć w nadmiernej wilgoci na półce w sklepie.

Według Departamentu Rolnictwa USA, który nadzoruje wszystkie standardy produkcji, pakowania i bezpieczeństwa żywności produkowanej w USA, te chłonne podkładki są wykonane z określonych form papieru z plastikową wkładką. I chociaż pomysł ciągłego kontaktu plastiku z mięsem przez wiele dni - a nawet miesięcy w zamrażarce - nie jest apetyczny, istnieje rozbudowany system, który zapewnia, że twoje mięso jest tak bezpieczne, jak to możliwe

- czytamy na portalu Health.

Jeśli kiedykolwiek, podczas kupowania mięsa, zastanawialiście się do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to możemy śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny.Jeśli kiedykolwiek, podczas kupowania mięsa, zastanawialiście się do czego służy ta podkładka w opakowaniu, to możemy śmiało stwierdzić, że nie jest tam włożona bez przyczyny. Fot. Shutterstock/Salena Stinchcombe

Podkładka, która ma kontakt z surowym mięsem, jest ściśle kontrolowana przez odpowiednie władze. Musi uzyskać atesty, że nie zawiera żadnych chemikaliów, które mogłyby przeniknąć do produktu. Polska Inspekcja Weterynaryjna monitoruje użycie podkładek do mięs, które muszą spełniać wymogi narzucone przez Unię Europejską. Jak czytamy w raporcie z jednego z badań z 2018 roku:

Producenci żywności dysponują deklaracjami zgodności wystawionymi przez dostawców materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które poświadczają zgodność podkładek stosowanych przy pakowaniu z przepisami Unii Europejskiej.

Z czego zrobione są podkładki pod mięso?

Większość tych podkładek jest wykonana z jednego z dwóch chłonnych materiałów: żelu krzemionkowego (oczyszczonego piasku) lub celulozy (oczyszczonego włókna roślinnego), które są następnie powlekane nietoksycznym plastikiem

- czytamy na portalu Health.

Taka podkładka może wyglądać bardzo niepozornie. Jednak jej producenci zapewniają, że może zaabsorbować nawet 40 gramów cieczy.

Wkładka ugotowana wraz z mięsem

Jeśli przypadkiem zdarzy się nam, że ugotujemy podkładkę razem z mięsem, nie musimy się tym przejmować. Tak długo jak nie jest ona uszkodzona lub stopiona, większość bakterii zostanie zabitych podczas obróbki termicznej i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA