Jak zrobić idealne pankejki? Ciasto powinno odpocząć. Wyjaśniamy, dlaczego
Zawsze perfekcyjne pankejki zamiast gumowatych podeszew
Idealne pankejki to te puszyste, z miękkim środkiem i lekko przypieczoną skórką. Niekiedy zdarza się, że po usmażeniu wyglądają raczej jak podeszwy. Nawet najsmaczniejsza mieszanka na ciasto nie uratuje dobrego imienia podanych placków. Jest jednak sposób na to, by zawsze były puszyste i apetyczne. Sekret tkwi w... cierpliwości.
Choć ciasto na pankejki zawiera sodę lub proszek do pieczenia, dzięki którym placki ładnie wyrastają, nadal potrzebuje odpoczynku. Zanim więc zaczniecie wlewać kolejne porcje na rozgrzaną patelnię, dajcie mu przynajmniej dziesięć minut (a najlepiej kilka godzin). Dlaczego? Powody są dwa.
Jednolite ciasto
Ciasto powinno odpocząć, ponieważ w tym czasie płynne składniki łatwiej łączą się z sypkimi. Długotrwałe mieszanie sprawia, że ciasto po usmażeniu staje się gumowate, dlatego należy jak najbardziej skrócić czas łączenia składników. Odstawienie miski z mieszanką sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy wewnątrz pozostało trochę grudek mąki. Woda, mleko lub maślanka łatwiej wnikną wgłąb ziaren mąki oraz ewentualnych grudek, rozbijając je. Dodatkowo, uwolnią też skrobię i proteiny znajdujące się w mące. Dzięki temu mieszanka będzie jednolita, a placki puszyste.
Zobaczcie również pyszne serniczki z patelni. To doskonała alternatywa dla pankejków.
Dużo bąbelków
Nie tylko mąka potrzebuje uwagi. Ogromny wpływ na efekt końcowy ma powietrze zamknięte w cieście na pankejki. Jak czytamy na portalu The Kitchn:
Niezależnie od tego, czy twój przepis wymaga użycia proszku do pieczenia, czy ubitych białek, aby placki były puszyste, muszą pojawić się bąbelki powietrza. To one są ostatecznie odpowiedzialne za uniesienie naleśników podczas smażenia.
Dlatego warto odstawić ciasto na kilka chwil chociażby ze względu na bąbelki. Dzięki odpoczynkowi, rozłożą się równomiernie, a co za tym idzie, placki wyrosną równo - bez górek ani dolinek.
Zobacz również:
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne