Zmarł w trakcie pisania książki. "Zuchwały Przewodnik" Bourdaina dokończyła jego asystentka

Po śmierci autorów, którzy nie dokończyli swoich dzieł, te często nie widzą światła dziennego. W przypadku Anthony'ego Bourdaina tak się nie stanie. Jego asystentka, współautorka przewodnika turystycznego, dokończyła książkę. Kiedy i gdzie będzie można ją dostać?

Anthony Bourdain to guru wielu kulinarnych podróżników i fanów dobrej kuchni. Był szefem kuchni, restauratorem i prawdziwie ważną dla świata kulinarnego osobowością telewizyjną. Jego programy, w szczególności "Bez rezerwacji" oraz "Miejsca nieznane" stały się swoistą biblią dla ludzi zainteresowanych odkrywaniem nowych miejsc i kuchni świata. 

Pośmiertna książka Bourdaine'a

Przed śmiercią w 2018 roku pracował nad przewodnikiem turystycznym wraz ze swoją asystentką, Laurie Woolever. Jego odejście wstrząsnęło kulinarnym światem i zasmuciło tysiące fanów. By uhonorować Bourdain'a, Woolever postanowiła dokończyć wspólne dzieło.

Mam nadzieję, że gdy książka wyjdzie, ludzie będą czytać ją z przyjemnością. To dla mnie zupełnie inny rodzaj projektu. Nie było łatwo współtworzyć książki z duchem ani rozmawiać z ludźmi najbliższymi osobie, której już nie ma wśród nas

- powiedziała Woolever w rozmowie cytowanej na portalu Food and Wine.

Książka ma być praktycznym, dowcipnym i szczerym przewodnikiem turystycznym. Ujęto w niej ulubione destynacje Bourdaina wraz ze wskazówkami, gdzie się zatrzymać i gdzie zjeść. Na okładce widnieje ilustracja autorstwa Tony'ego Millionnaire'a. Przedstawia postać Anthony'ego siedzącą przed paryską kawiarenką, z kubkiem w ręku.

Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować w stylu światowych szefów kuchni, przygotujcie wyjątkową polędwicę a la Wellington. Jest prostsza niż wygląda. Zobaczcie sami.

Zobacz wideo

Kiedy i gdzie będzie można dostać "World Travel: An Irreverent Guide"

"World Travel: An Irreverent Guide" (w wolnym tłumaczeniu "Podróże po świecie: Zuchwały Przewodnik") wyjdzie 13 października tego roku. Będzie można ją kupić przez serwis Amazon za 40 dolarów. Być może, podobnie jak inne publikacje Bourdaina, na przykład "Apetyt. Książka kucharska" czy "Świat od kuchni", ten przewodnik również zostanie przetłumaczony na język polski.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA