Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"
Polska kuchnia doceniona za granicą
Jak czytamy na stronie Lonely Planet, polska kuchnia zyskuje coraz większą sławę na świecie. Dziennikarka portalu postanowiła podzielić się swoimi wrażeniami dotyczącymi naszego jedzenia i dlaczego warto go spróbować.
Regionalne rarytasy - śledzie, kaczka, oscypki
Północne regiony naszego kraju są szczególnie znane z dobrych ryb, dzięki dostępowi do morza. Do lokalnych dań należą śledź w oleju, śledź w śmietanie oraz paprykarz. Autorka pisze również o pieczonej kaczce - spotykanej w każdym regionie, chociaż każdy ma inną opinię na temat nadzienia. W Wielkopolsce jest to cielęcina z podrobami, grzyby na Kujawach, suszone śliwki na Mazowszu. Dziennikarka napisała również o przysmakach typowych dla południowych regionów - obwarzankach i oscypkach.
Zobaczcie, co cudzoziemcy myślą o polskiej kuchni. Na tapecie zupy: 'dziwnie różowy' chłodnik kontra pomidorowa z ryżem. Która zupa wygrała?
Polacy mistrzami street foodu i zup
Nie mogło się obyć bez wspomnienia o różnych rodzajach pierogów. Hurning pisze o ruskich oraz tych z kapustą i grzybami. Nie zapomina o wersjach na słodko - z truskawkami lub jagodami, podawanymi ze śmietaną lub posypanymi cukrem. Autorka zachwala nasze zdolności do robienia zup "z niczego". Przytacza przykłady niektórych polewek, takich jak kwaśnica, barszcz ukraiński, flaki, zupa grzybowa czy chłodnik. Możemy przeczytać także o naszych reprezentantach ulicznego jedzenia, między innymi zapiekankach czy kebabach.
Wśród wspomnianych w artykule tradycyjnych słodyczy i wypieków znalazły się: sernik, makowiec, drożdżówki z różnymi nadzieniami, szarlotka, pierniczki, torciki bezowe i pączki. Nie sposób nie zgłodnieć, gdy czytamy ten przegląd polskich specjałów.
Pierogi to obowiązkowy punkt programu
Dania rozpisywane na poszczególne składniki (zapewne ze względu na zagranicznych turystów) sprawiają, że uświadamiamy sobie, co tak naprawdę jadamy od dzieciństwa i uważamy za całkowicie naturalne! Być może mieszanie sera z ziemniakami i cebulą, a następnie wkładanie tego do ciasta, nie brzmi zbyt apetycznie dla niektórych turystów. Ale będąc w Polsce, pierogi to zdecydowanie obowiązkowy punkt programu!
Zobacz również:
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz
- Makaron w kozim wydaniu.
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
- Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]