Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"

Polska kuchnia stała się głównym tematem artykułu dziennikarki Anny Hurning. Autorka zachwala tradycyjne potrawy i pisze o regionalnych przysmakach, z których powinniśmy być dumni. W końcu nasza kuchnia nie ogranicza się tylko do pierogów, gołąbków i ziemniaków we wszystkich możliwych kombinacjach.

Polska kuchnia doceniona za granicą

Jak czytamy na stronie Lonely Planet, polska kuchnia zyskuje coraz większą sławę na świecie. Dziennikarka portalu postanowiła podzielić się swoimi wrażeniami dotyczącymi naszego jedzenia i dlaczego warto go spróbować.

Regionalne rarytasy - śledzie, kaczka, oscypki

Północne regiony naszego kraju są szczególnie znane z dobrych ryb, dzięki dostępowi do morza. Do lokalnych dań należą śledź w oleju, śledź w śmietanie oraz paprykarz. Autorka pisze również o pieczonej kaczce - spotykanej w każdym regionie, chociaż każdy ma inną opinię na temat nadzienia. W Wielkopolsce jest to cielęcina z podrobami, grzyby na Kujawach, suszone śliwki na Mazowszu. Dziennikarka napisała również o przysmakach typowych dla południowych regionów - obwarzankach i oscypkach.

Zobaczcie, co cudzoziemcy myślą o polskiej kuchni. Na tapecie zupy: 'dziwnie różowy' chłodnik kontra pomidorowa z ryżem. Która zupa wygrała?

Polacy mistrzami street foodu i zup

Nie mogło się obyć bez wspomnienia o różnych rodzajach pierogów. Hurning pisze o ruskich oraz tych z kapustą i grzybami. Nie zapomina o wersjach na słodko - z truskawkami lub jagodami, podawanymi ze śmietaną lub posypanymi cukrem. Autorka zachwala nasze zdolności do robienia zup "z niczego". Przytacza przykłady niektórych polewek, takich jak kwaśnica, barszcz ukraiński, flaki, zupa grzybowa czy chłodnik. Możemy przeczytać także o naszych reprezentantach ulicznego jedzenia, między innymi zapiekankach czy kebabach

Wśród wspomnianych w artykule tradycyjnych słodyczy i wypieków znalazły się: sernik, makowiec, drożdżówki z różnymi nadzieniami, szarlotka, pierniczki, torciki bezowe i pączki. Nie sposób nie zgłodnieć, gdy czytamy ten przegląd polskich specjałów.

Pierogi to obowiązkowy punkt programu

Dania rozpisywane na poszczególne składniki (zapewne ze względu na zagranicznych turystów) sprawiają, że uświadamiamy sobie, co tak naprawdę jadamy od dzieciństwa i uważamy za całkowicie naturalne! Być może mieszanie sera z ziemniakami i cebulą, a następnie wkładanie tego do ciasta, nie brzmi zbyt apetycznie dla niektórych turystów. Ale będąc w Polsce, pierogi to zdecydowanie obowiązkowy punkt programu!

Zobacz również:

Więcej o:
Komentarze (11)
Dziennikarka Lonely Planet zachwycona polską kuchnią. "To więcej niż pierogi i gołąbki"
Zaloguj się
  • pollion1

    Oceniono 7 razy 1

    Polska kuchnia :tradycyjny polski kebab,Barszcz Ukraiński (Украинский борщ) Nawet pierogi Ruskie nie są ruskie to tak zwany wynalazek dziadowski jedzenie dla biedoty na przednówku wymyślone na Ukrainie w czasach wielkiej biedy cyt:Jako zakonnik „Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi, był także przeorem w Kijowie..„Święty Jacek z Pierogami”, bo tu święty z rodu Odrowążów zdrożony u chłopów ze wspólnej miski łyżką drewnianą pierogi z serem jadł, nim go Tatary zabili, co też tu jest w ołtarzu odmalowane....”, Andrzej Stojowski. Romans polski. 1975; Golonka....Gebratener Schweinefleischknöchel ist traditionelles deutsches Lebensmittel. Bayerisch i tyle tej kuchni Polskiej większość wzięliśmy od okupantów i zaborców sama kuchnia polska jest biedna i generalnie opiera się na mięsach i tego co w lesie a to też nie jest złe bo nazywane jest jako ekologiczne

  • elzbietttta

    Oceniono 6 razy 0

    Pączki, placki ziemniaczane, gęś i kaczka z jabłkami, bajgle, makowiec, śledzie - kuchnia żydowska, mielone, kluski ziemniaczane, czerwona kapusta - kuchnia niemiecka, pierogi, pielmieni, wareniki - ze wschodu, brokuły, kalafior i inne warzywa - kuchnia włoska (królowa Bona), można tak wymieniać bez końca. Polska kuchnia - żurek i bigos.

  • cracken001

    Oceniono 10 razy 0

    ?????.... HAHAHAHA....flaki,barszcz,chlodnik.czy grzybowa z "niczego"????? Alez DURNA jest autorka.GOWNO wie o gotowaniu. Jesli kaczka pieczona,to TYLKO z jablkami. Ryby z Baltyku,nawet kijem bym juz nie tknal.Podobnie ,jak tych ze sklepu,jezeli juz,to TYLKO osobiscie mzlowione,lub kupione u ZNAJOMEGO rybaka

  • caards

    Oceniono 2 razy -2

    Polacy to buraki, najlepiej pastewne. Każdy post trzeba zniszczyć, autora zwyzywać i zgnoić. Mądrale do bólu, od poprawiania stylistyki do pełnej negacji wszystkiego. Pyskówka i obelgi. Taki naród.

  • iksis

    Oceniono 9 razy -3

    Polska kuchnia jest po prostu najlepsza na świecie. Wspaniałe zupy, dania mięsne, mączne, rybne, grzybowe, warzywne, ciasta, alkohole itd.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX