Amerykanie słyną ze swoich pankejków. Klasyczna wersja to te podane z masłem i syropem klonowym. Hollywoodzka aktorka Gwyneth Paltrow postanowiła podzielić się przepisem na puszyste naleśniki autorstwa swojego taty.
Oraz:
Przepis nie jest przełomem kulinarnym - sugeruje przygotowanie składników suchych i mokrych w osobnych miskach, a następnie ich połączenie. Bruce Paltrow zaleca, by dać całości "odpocząć" przez noc (zobacz także: Jak zrobić idealne pankejki? Ciasto powinno odpocząć. Wyjaśniamy, dlaczego).
Przed smażeniem należy dodać do masy mleko (maksymalnie szklankę). Ma to na celu lepsze nawilżenie mąki i rozprowadzenie powietrza, by naleśniki dobrze wyrosły i były bardziej puszyste.
Sprawdźcie tez przepis na pyszne placuszki bananowe. To ciekawa alternatywa dla klasycznych pankejków.
Jak podaje strona the Kitchn, taka ilość składników powinna wystarczyć na ok. 36 naleśników. Jeśli postanowicie przygotować pankejki według tego przepisu, ale nie planujecie wykarmić sześcioosobowej rodziny, warto zmniejszyć ilość składników. Koniecznie dajcie znać, jak wam poszło.
Zobacz również: