W amerykańskiej telewizji pełno programów kulinarnych o wyprawach do Azji, zwiedzaniu Włoch czy eksplorowaniu kuchni meksykańskiej. To, czego widać naprawdę niewiele, to wzmianki o Polsce. Trend ten się jednak zmienia i Amerykanie coraz chętniej poznają także nasze smaki. Na terenie Stanów, a szczególnie w okolicy Chicago, znajduje się największa Polonia, którą tworzą między innymi mieszkańcy Moniek (więcej o tym: Wiele osób kojarzy to miasto jedynie z emigracją do USA. A to nieodkryta przez tłumy perła Podlasia).
Flavor of Poland (ang. Smak Polski) to nowa produkcja amerykańskiej stacji telewizyjnej, która zlokalizowana jest właśnie w Chicago. Prowadzi go wychowana w USA Polka, aktorka Aleksandra August. Urodziła się w miejscowości Tuchów w województwie małopolskim. W wieku trzech lat wraz z rodziną emigrowała do Stanów. August zna język polski, tradycje i historię, nic więc dziwnego, że postanowiła przybliżyć Amerykanom swój kraj.
W programie udokumentowano jej podróż przez regiony Polski, w których odwiedza 30 miast i miasteczek. Jak czytamy na oficjalnej stronie programu:
Ekipa 'Flavor of Poland' spotkała się z miejscowymi ekspertami w dziedzinie historii, kultury i kulinariów, uchwycając najpiękniejsze walory Polski, aby wrócić do USA i pokazać je wszystkim amerykańskim widzom.
I tak, w programie na pierwsze skrzypce idą Kraków i Warszawa, ich historie oraz smaki. Poza nimi zobaczyć można także skarby Podlasia, Podkarpacia czy Pomorza. Prowadząca zagłębia się w historie odwiedzanych miejsc, a także odtwarza regionalne przepisy, między innymi na kaczkę po krakowsku, zupę szczawiowo-rakową oraz tradycyjny polski makowiec.
Flavor of Poland ma 13 odcinków, z czego do tej pory wyemitowane zostały dwa. Program pojawia się na ekranach co sobotę o godzinie 11 na stacji WTTW, która dociera do widzów w kilku regionach USA. Twórcy pracują nad tym, by show można było obejrzeć na terenie całego kraju, o czym regularnie informują poprzez profil na Instagramie.
Zobaczcie, co o polskich daniach sądzą obcokrajowcy. Chłodnik kontra pomidorowa z ryżem.
Zobacz również: