Pieprz Kampot został rozpowszechniony na świecie dzięki Francuzom, którzy około XIX wieku zaczęli eksportować go z terenów Kambodży. Co prawda obecnie rynek zalewa pieprz czarny, ale kambodżańscy rolnicy postanowili spróbować oczarować konsumentów swoim produktem. Pieprz Kampot jest określany jako najlepszy na świecie, o najwyższej jakości i dostarczający wyjątkowych doznań smakowych.
Jak wygląda uprawa? Roślina, z której pozyskuje się pieprz, rośnie, wspinając się po wysokich tyczkach. Owoce zbiera się w okresie od lutego do maja. Z jednej rośliny można pozyskać pieprz czarny, czerwony i biały. Wszystko zależy od sposobu ich obróbki i czasu zebrania. Czarny uzyskuje się poprzez zebranie i wysuszenie zielonych, niedojrzałych owoców. Biały pieprz powstaje w wyniku usunięcia zewnętrznej skórki owocu. Czerwony to zebrane owoce, które wisiały, aż do pełnej dojrzałości.
Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]
Pieprz Kampot suszony jest naturalnie, na słońcu. W ten sposób nie traci swojego wyjątkowego smaku oraz aromatu. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni, używa się go do dań mięsnych, ryb czy sałatek. Poprawia jakość potraw i nadaje im wyjątkowości. Przy zakupie należy jednak upewnić się, czy kupujemy oryginalny pieprz z Kambodży, gdyż na rynku pojawiają się także gorsze jakościowo podróbki.
Plantacja w Kampot oferuje darmowe wycieczki dla turystów. Można obejrzeć poszczególne miejsca obiektu i zapytać przewodników o szczegóły produkcji. Po zwiedzaniu pracownicy zapraszają do sklepiku, w którym można nabyć pieprz. Jest to dobra okazja na wsparcie lokalnych rolników, których uprawa pieprzu stanowi główne źródło utrzymania.