18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Jedno z najdroższych win świata pochodzi nie z Francji, a z Węgier. Do jego produkcji wykorzystuje się specjalny rodzaj pleśni

Panuje przekonanie, że im droższe wino, tym lepiej smakuje. Myśląc o drogim winie, raczej wyobrażamy sobie kwoty w setkach, a nie tysiącach. Czterdzieści tysięcy dolarów za butelkę może zwalić z nóg, ale w takiej właśnie cenie swój wyrób oferuje węgierska winiarnia Royal Tokaji.

Royal Tokaji Essencia - najdroższe wino świata?

Royal Tokaji Essencia 2008 jest zamknięta w 1,5 litrowej butelce zaprojektowanej przez artystę Jamesa Carcassa. W momencie premiery promowano wino jako najdroższe na świecie. Być może specjaliści mogliby się spierać z tym stwierdzeniem, ale można pokusić się o tezę, że Essencia była najdroższym trunkiem wystawionym na sprzedaż w 2019 roku.

Royal Tokaji Essencia 2008 jest pakowana w piękne lakierowane pudełko, które posiada własne światło podświetlające wyjątkowo estetyczną butelkę. Z 20 sztuk sprzedano dopiero 11, dlatego też firma oczekuje, że znajdzie kolejnych nabywców na wino, którego data przydatności określana jest na ok 2300 rok.

 

Skąd taka zawrotna cena?

Essencia produkowana jest z winorośli, rosnących niedaleko Budapesztu. Do jej produkcji używany jest gronowiec szary (botrytis cinerea), specjalny rodzaj pleśni, który sprawia, że winogrona kurczą się i wysychają, będąc jeszcze na roślinie. Wino produkowane jest tylko z soku (część win jest rozcieńczana, żeby zredukować słodycz). Produkcja tokaju wymaga wielu lat i uważnej pracy specjalistów. Wino zawiera w sobie tylko kilka procent alkoholu, ale jego wyjątkowa słodycz sprawia, że podaje się je na łyżeczce, zamiast przelewania tradycyjnie do kieliszka.

 

Według producentów, rok 2008 był wyjątkowo korzystnym rokiem pod względem zbiorów. Dobra pogoda sprzyjała wzrostowi winogron i działaniu gronowca szarego. Jak opisywany jest smak wyjątkowego wina? Posiada w sobie nutę miodu, moreli i herbaty. Jest niesamowicie słodkie i gęste.

Winiarnia, która produkuje kosztowny tokaj otwiera swoje drzwi dla turystów, zaprasza ich na degustacje swoich wyrobów. Obiekt znajduje się około dwie i pół godziny jazdy od Budapesztu. Oferowane są również prywatne wycieczki po winiarni.

Więcej o: