W najnowszym wydaniu francuskiego przewodnika Michelina pojawiła się nowość. To symbol zielonej koniczynki, który przyznano zaledwie 50 restauracjom spośród 3 435 ocenionych. Jak czytamy w oficjalnym komunikacie Michelin, za pomocą oznaczenia wyróżnione zostały restauracje, które serwują swoim klientom dania przyrządzone w najbardziej zrównoważony sposób (m.in. zmniejszając marnotrawienie żywności i zużycie energii nieodnawialnej).
Naszą ambicją jest poszerzenie zakresu dobrych i pomysłowych praktyk szefów kuchni poprzez umieszczenie ich w centrum uwagi. Pomysły, metody i know-how tych szefów kuchni pomogą zwiększyć świadomość zarówno klientów, jak i ogółu społeczeństwa
- powiedziała Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników.
Co ważne, oznaczenie koniczynki mogą otrzymać wszystkie restauracje - także te, które zostały już wyróżnione za jakość swojej kuchni zarówno gwiazdkami, jak i innym oznaczeniem, które pojawiają się w przewodniku. Póki co w oficjalnej wyszukiwarce Michelin nie można jednak odfiltrować restauracji, które otrzymały nowe oznaczenie. Ich pełną listę możecie znaleźć na serwisie Fine Dining Lovers.
Inessa Kim z Top Chefa zdradza nam swój przepis na azjatyckie pierożki:
Przewodnik Michelina powstał dokładnie 120 lat temu, w roku 1900 z inicjatywy marki zajmującej się produkcją opon. Początkowo był darmowy i miał jedynie zachęcać kierowców do odbywania podróży, opisując warte odwiedzenia punkty, które znajdowały się w pobliżu tras przejazdów.
Z czasem, konkretnie w roku 1920, stał się płatny, a przy tym pojawiły się w nim również restauracje, które rekomendowali twórcy "czerwonego przewodnika". Z czasem zawarte w nim oceny lokali ewoluowały - najpierw zaczęto przyznawać jedną, a następnie trzy gwiazdki, które do dziś są w kulinarnym świecie symbolem najwyższego prestiżu (a ich odebranie wywołuje często skrajne emocje, jak to wydarzyło się ostatnio w przypadku słynnej restauracji Auberge du Pont de Collonges).
Z czasem restauracjom zaczęto również przyznawać dodatkowe oznaczenia - symbol Sztućców za jakość warunków lokalowych, a także Bib Gourmand za doskonały stosunek jakości dań w danej restauracji do ich ceny.