Sos do Big Maca jest bardzo popularny, a jego receptura ściśle strzeżona przez McDonald's. Gdy w 2016 roku sieć restauracji w Australii wprowadziła do sprzedaży 4 tysiące butelek sosu, został on bardzo szybko wyprzedany. Później można było znaleźć butelki "z drugiej ręki" na stronach internetowych i serwisach aukcyjnych, a ceny sięgały nawet zawrotnej sumy 100 dolarów.
Tym razem jednak sieć planuje wprowadzić uwielbiany przez klientów sos do stałej oferty, dzięki czemu będziemy mogli maczać w nim np. frytki czy nuggetsy. Na razie plany obejmują wprowadzenie go do sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Sos będzie dostępny od 12 lutego. Koszt opakowania zawierającego 50 ml sosu wyniesie 50 pensów. Nie podano, czy i kiedy sos będzie dostępny również dla klientów w Polsce.
Zobacz, jak zrobić doskonałego burgera:
Chroniona receptura słynnego sosu od lat stanowi wyzwanie dla fanów, którzy próbują odtworzyć ją na własną rękę. W internecie można znaleźć przepisy, które sugerują, że słynny sos można przygotować z łatwością z dostępnych w każdym sklepie składników, a na dodatek jest to łatwe i szybkie.
Dla najbardziej zapracowanych jest też najprostsze rozwiązanie - gotowe sosy do burgerów sprzedawane w sklepach. Z pewnością pewne składniki się w nich powtarzają, a smak nie jest aż tak odmienny.